Кои сортове и хибриди царевица са по-подходящи за царевичен силаж, коментар на д-р Франк Лооф, германски експерт по силажа
Кои сортове и хибриди царевица са по-подходящи за царевичен силаж? При културата съществуват два типа зърно – конски зъб и стъкловиден лом, които се отличават по смилаемост.
Повечето отглеждани в Германия сортове и хибриди царевица представляват смес от двата типа – конски зъб и стъкловиден лом. Въпреки това сортовете се отличават помежду си с показателите на смилаемост, на които трябва да се обръща внимание. Основните ориентири и препоръките при избора на сортове и хибриди царевица за приготвяне на силаж е интересна тема и за животновъди, и за растениевъди.
Несмляно зърно царевица във фекалната маса на кравите е позната ситуация. Време е въпросът с усвояването на нишестето да бъде изяснен, въпреки че моментът за излагане на факти за справяне с този въпрос определено е закъснял. Остава само да се надяваме, че моментът на смилаемост ще се регулира от само себе си.
С увеличаване дела на царевицата в дажбата, смилаемото нишесте придобива все по-голямо значение. Скоростта на разграждане на нишестето в царевичния силаж се отличава от един сезон в друг и от сорт до сорт. Периодът на силажирането също оказва влияние. Професионалистите по хранене на животните вземат под внимание тези фактори при определяне на обемите и качествата на смилаемите фуражи, а също съставят дажбите в съответствие с потребността на дойните стада.
Смилаемост на нишестето – какво означава това?
Под този термин се разбира преди всичко скоростта на разпадане на нишестето в търбуха на животните. Доколко важен е този показател?
Поставените в производството цели биват различни. Едни от тях са изхранване с дажба, отговаряща на потребностите на преживните животни и способстваща за намаляване на разходите за протеинова храна, за сметка на активизираното размножаване на популацията на бактериите в стомаха. Тези, които желаят да минимизират рисковете от ацидоза, се замислят над това и държат сметка на активното храносмилане в тънките черва. Но каква стратегия може да се приложи, когато дажбата се оскъпява, защото в търбуха се синтезира по-малко протеин, което изисква включване на хранителни добавки.
Какво влияе на смилаемостта?
Какви фактори оказват влияние на това къде и колко бързо ще се усвои нишестето от царевичния силаж? Открояват се четири фактора:
* текстура на нишестето;
* степен на смилане на зърната на царевицата;
* период на силажиране;
* съдържание на сухо вещество в царевичния силаж.
Текстура на нишестето
Оценката какъв сорт или хибрид царевица е пред вас – тип конски зъб или стъкловидна, може да се направи от всеки по външния вид на зърното. Нишестето, съдържащо се в стъкловидния тип царевица, се отличава със своята висока стъкловидност. Нишестето в царевицата тип конски зъб е по-поресто, неговите частички не прилепват така плътно една в друга, както при стъкловидното. Такова нишесте се нарича брашнесто.
От какво се обуславят тези различия? Разликата се обяснява със структурата на нишестето: частичките на царевичното нишесте са свързани с протеинови връзки. Отделни протеини (зеин) възпрепятстват смилаемостта на нишестето. Зърната на стъкловидната царевица в сравнение с тези от тип конски зъб съдържат повече зеин. Разликата в съдържанието на зеин расте със съзряване на зърната. Съдържанието на протеина зеин е определено от генетиката и практически не се поддава на влияние от страна на външни фактори, такива като природните условия например.
Сортовете царевица за силаж (отглеждани в Германия) рядко са чисто стъкловидни или конски зъб, повечето са междинни типове с преобладаваща генетика на единия или другия тип. Генетиката на ранозрелите сортове (ниски числа по ФАО) се отличава с по-висока студоустойчивост и ранен период на цъфтеж. В повечето случаи това е определено „наследствено“ при царевицата със стъкловиден лом. Гените на къснозреещите сортове с висок потенциал за добивност преди всичко и в по-голяма степен имат родство със зъбовидния тип царевица. Различията между зъбовидната и стъкловидната царевица могат да се уеднаквят донякъде чрез раздробяването на зърното в процеса на силажиране.
Степен на смилане (раздробяване) на зърната на царевицата
Влиянието на раздробяването на зърната на царевицата за смилаемостта е значително. Лесно можем да си представим, че преживните животни не са способни да усвоят целите, несмлени зърна. Причината се крие в защитата на обвивката – перикарпа. За да се преодолее този „щит“, е необходимо при раздробяването на зърното, то да се разруши минимум на четири части.
Френски учени са открили, че раздробяването на несилажирани зърна царевица силно влияе на дела на нишестето, преработвано в търбуха. По този начин благодарение на доброто раздробяване на зърното разликата в текстурата на нишестето на зъбовидната и стъкловидната царевица може съществено да се минимизира.
Все пак на практика всичко изглежда по друг начин: зърната на стъкловидната царевица в буквален смисъл са по-твърди и това определено е генетика и специфика на узряване. Логично е, че при едни и същи настройки на силажокомбайна, те ще се раздробяват по-лошо от зъбовидния тип царевичак, съдържащи брашнесто нишесте и разпадащи се под въздействие на царевичния раздробител (корн-крекера) на малки частици. Именно затова при прибиране следва постоянно да се контролира степента на раздробяване на зърната на царевицата. При влажна суровина (съдържание на сухо вещество под 30%) може да бъде достатъчно само нарушаване на обвивката. Колкото по-сухо е зърното, толкова по-голяма сила е необходима за раздробяването му минимум на четири части. За контрол в процеса на прибиране на царевицата е необходимо да се броят количеството на целите зърна или половинките в литър обем свежосилажирана маса: те не трябва да бъдат повече от две трети (2/3).
Период на силажиране и съдържание на сухо вещество
Продължителният период на силажиране влияе върху смилаемостта на нишестето. Битува мнение, че в процеса на силажиране се разтварят веществата, определящи смилаемостта на зеина – колкото по-продължителен е процесът на силажиране, толкова по-добра е смилаемостта на нишестето.
Лятно изхранване
При неблагоприятни атмосферни условия - в дъждовно време поради затруднения в косенето и в транспортирането на зелената маса, на животните се дават силаж и други тревни фуражи, за да не се намали продуктивността им. При храненето на кравите количеството на зелените и на сочните фуражи в дажбите обикновено е почти еднакво, а концентрираните се дават в зависимост от живата маса и от млечната продуктивност.
Препоръчителни количества: На крава с 500 кг маса и с 15 кг дневна млечност с 4% масленост дневната дажба може да се състои от
* 30 кг зелена люцерна;
* 14 кг царевичен силаж;
* 1 кг меласа;
* 2,5 кг ечемична или царевична ярма с кочаните;
* 100 грама дикалциев фосфат;
* 100 грама готварска сол.
Вместо царевичен силаж може да се даде 3-4 кг ечемична или пшенична слама, като се увеличи количеството на царевичната ярма до 3,5 кг и на зелената люцерна до 35-40 кг.
Коментари