Започна беритбата на летните сортове, засега продукцията е насочена за пресния пазар

Ваня Велинска

Разгарът на лятото е сезонът на малините. Факт са и първите беритби на ароматните плодове. Какъв обаче ще е сезонът за производителите и кои ще са основните проблеми, с които ще се сблъскат те, са въпроси, които вече излизат на дневен ред.
Земеделците започнаха прибирането на лятната малина с променлив успех, коментира Божидар Петков, управител на Българската асоциация на малинопроизводителите. Засега състоянието на малините в Лозница е добро, но в Попово имат проблеми с напояването от язовир Ястребино. Все още обаче сме в началото на кампанията, така че е много рано за равносметка.
От няколко години районите на Лозница и Попово се превърнаха в безспорен център на малинопроизводството у нас. За кратко време се създадоха много нови насаждения не само с малини, но и с ягоди. Там се намира и заводът за замразяване на дребноплодни видове.
В годините на преход отглеждането на малини у нас се характеризира с много спадове и върхове. За разлика от другите интензивни сектори в растениевъдното ни производство, този на малините се запази на сравнително добро ниво. Дори имаше години, в които броят на площите с ягодоплодни култури сериозно нарасна. Разбира се, слабата подкрепа за интензивните сектори си каза думата, и съвсем резонно

производителите започнаха да се отказват от трудните за отглеждане

малини и ягоди. Въпреки това България е сред най-големите производители на индустриална малина, т.е. плодове, които са предназначени за преработка. През последните години обаче се забелязва, че част от производителите се ориентират към пресния пазар, тъй като търсенето е добро, цените – също са приемливи.
Как се очертава обаче тазгодишната реколта?
На този етап прогнозите са за една добра реколта от малини, смятат производителите. Въпреки че е прекалено рано. Тепърва е започнала беритбата. За лятната малина ще има поне още 7-8, дори 9 бранета. През септември ще се прибират есенните сортове. На този етап обаче прогнозите са оптимистични, предвид ситуацията до момента. Дъждовете, както и допълнителното напояване оказаха своето положително въздействие върху растежа и развитието на растенията. И ако климатичните условия се задържат сравнително благоприятни, то

очакванията за средните добиви са за около 500-600 кг/дка

За съжаление, добивите макар и сравнително добри, са под възможностите на малиновите растения, разяснява Божидар Петков. При оптимални условия от отделните сортове може да очакваме резултати между 800 и 1000 кг/дка. Разбира се, това е доста трудно предвид променливите и екстремни климатични условия, които наблюдаваме през последните години. Знаем, че един от факторите, който лимитира добивите, е напояването. Макар че от години алармираме и работим по проблемите с поливането, всяка година излизат нови. Тази година това е водоснабдяването за насажденията в района на Попово от язовир Ястребино. До този момент, така да се каже, производителите закрепиха положението, но ако започне сух период през август и септември, и трябва да се напоява, ще стане много сериозно.

Малините от първите беритби са насочени основно към пресния пазар

Засега изкупната цена е между 4-6 лв/кг, разясняват фермерите. Която, макар и не много висока, все пак е добра и дава възможност да се покрият производствените разходи, с минимална печалба. Когато започнат масовите беритби в изкупуването ще се включат и заводите за преработка. Там цените се договарят, казват производителите. Все още не се знае какви ще са този сезон. По принцип практика е всеки производител да сключва индивидуален договор с преработвателите.
За съжаление, България не е фактор по отношение на цените, коментира Божидар Петков. Цената у нас се определя според реколтата от малини в Полша. Ако там реколтата е лоша, има по-малко продукция, цената за нашите малинопроизводители е по-добра. И обратно. Засега обаче Полша не е започнала да бере масово, за да се предположи какво ще последва оттук насетне.

Друг нов играч, който изведнъж се намърда в пазара на малини, е Украйна. Само за няколко години страната стана сериозен производител на малини, а съответно и влияеща на цените.
Украйна произвежда големи количества малини, дава ниски цени и подбива европейските производители, допълва коментара си Божидар Петков. Западните страни, които са основен потребител на плодовете, купуват от украинските производители. Това, разбира се, сериозно рефлектира на нашите производители. Нееднократно сме алармирали, че не е редно Украйна, която не е член на Европейския съюз да се ползва с привилегии на страните-членки, като мита и т. н., но никой не предприема действия по въпроса.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскват от години производителите на ягоди и малини, работната ръка, вече има частично решение. А то е в

малинокомбайните, които от няколко години работят в родните насаждения

В условията на коронавирус, когато са в сила редица изисквания за безопасност на работещите, малинокомбайните са перфектното решение. Една машина заменя десетки работници, които и без това трудно се намират. Тези, които работят на комбайна, а и останалите, също спазват изискванията, споделят производителите. Така се създават перфектни хигиенни условия, а плодовете не се пипат от хората, което гарантира още повече чистотата на продукцията.
А какво друго предстои за производителите на малини и ягоди? Всичко зависи от държавната политика за тези сектори, категорични са те. Тази година не се наблюдава намаляване на площите, но има преориентиране на производството, както казахме – върви се повече към пазарно насочена свежа продукция. Възможно е обаче да има редуциране на площите с ягодоплодни в района на Попово заради затруднения с напояването, което също отбелязахме по-горе, ако проблемът не се разреши.

Въпреки че според производители и преработватели България е достигнала почти оптимални площи за реколтиране на ягодоплодни. По-важно е в практиката да се внедряват сортове, които се търсят, и за които се дават по-високи цени. По отношение на технологиите също трябва да се работи, за да се гарантират не само по-високи производствени резултати, но и по-ниска себестойност на произведената продукция.

Сн. 07-1 (много голяма – 4 или 5 колони) – 
07-2 (на двете колони долу) – 
08-2, 08-3 (на по 3 колони, ако има нужда ще дам още една за 2 колони) – Може общ текст за двете снимки: 
09-1 (максимално висока) –