Кортева внедрява в практиката рз-продукти с различен механизъм на действие, както и за справяне с резистентността, разяснява Иван Дражев, продуктов мениджър на фирмата

- Г-н Дражев, кои са най-новите разработки на фирмата в областта на растителната защита. С какви практически предимства ще се различават от масово внедрените рз-решения до момента ?
Corteva AgriSciencе е R&D компания, която постоянно разработва и внедрява нови растителнозащитни решения за земеделието. Може да звучи много хвалебствено, но мисля, че нашата компания е с най-големият pipeline измежду най-големите R&D компании, т. е. най-голям брой нови активни вещества, които са вече внедрени или ще се внедрят в близко бъдеще. Първите новости, които вече приложихме през 2018 и 2019 година, са инсектицидите с ново активно вещество ДЕЛЕГАТ, РАДИАНТ и ЕКЗАЛТ – за контрол на голям брой гризещи неприятели по лозя, овощни и зеленчукови култури.
Втората новост, внедрена в практиката през 2019 г., е инсектицидът КЛОУЗЪР СК (също с ново активно вещество) – за перфектен контрол с много бърз начален инициален ефект и продължително последействие на листни въшки, щитоносни въшки и оранжерийна белокрилка отново по овощни и зеленчукови култури.
Трета новост, също работеща в практиката от 2019 г., е фунгицидът ФОНТЕЛИС (също с ново активно вещество) – за контрол на болести по овощни и зеленчукови култури. Едно от съществените предимства на фунгицида е неговият кратък карантинен период при зеленчуковите култури, който е 3 дни. Това означава, че три дни след приложение

напръсканата култура може да се бере и изнася на пазара

Четвърта новост, внедрена през есента на 2019 г., е инсектицидът за третиране на семена ЛУМИПОЗА (също с ново активно вещество) – за контрол на неприятели в ранна фаза от развитието на рапицата. Очакваме същия продукт да се регистрира скоро и за третиране на семена на царевица, специално за телени червеи, което ще е едно решение на този проблем след забраната на неоникотиноидните обеззаразители.
За пролетната кампания 2020 година Corteva България получи т. н. emergency use (разрешение за 120 дни употреба) на новия фунгицид за обеззаразяване на семена на слънчоглед срещу системната форма на маната в ранна фаза от развитието на слънчогледа – ЛУМИСЕНА ФС (отново с ново активно вещество), поради проблеми с проявление на
нападение на маната по слънчогледа
през пролетта на 2019 година. Де факто това е съвършено нов обеззаразител на семена на слънчоглед срещу мана след повече от 30 годишна употреба досега на обеззаразител на база активното вещество металаксил-М.
В употреба вече е и N Лок?
Да, през настоящия сезон 2020 внедрихме и един нов тип продукт, който досега не се е ползвал в практиката в нашата страна, но е широкоизползван и прилаган в Западна Европа и САЩ –

N Лок – това е азотен стабилизатор

който приложен в определена фаза от развитието на културите спомага за подобряване усвояването на азота от растенията, намаляване на загубите му чрез изпаряване - като парникови газове в атмосферата и просмукване в долните почвени слоеве и в подпочвените води, и накрая за повишаване на добива.
Какви са предизвикателствата за фирмата през следващите няколко години?
Какво ни предстои през следващите 1-2-3 години. На първо място ще внедрим най-новото активно вещество АРИЛЕКС/ARYLEX за контрол на широколистни плевели през вегетация. Реално от 2002 г. в България не е внедрявано ново активно вещество за контрол на широколистни плевели. АРИЛЕКС е от нова химическа група,

с нов различен механизъм на действие

двойно абсорбиране от корените и листата на плевелите, ефективен е при променливи климатични условия (ниски и нормални температури), като самостоятелно или в комбинация с други активни вещества ще решава определени проблеми, за които до момента нямаше решение.
Първо, при житни култури ще контролира всички икономически най-важни широколистни плевели през вегетация. Второ, при слънчоглед ще решава проблем с контрола на див синап (решение за конвенционалните хибриди), свиница/бутрак (решение за конвенционалните хибриди), бяла куча лобода (перфектен контрол дори в напреднала фаза) и амброзия (плевела не е проблем в България все още, но все пак е единственото работещо решение, вече внедрено в Унгария). Трето в рапица (включително конвенционална) ще решава проблема с контрола на див синап и други важни широколистни плевели.

На второ място ще внедрим ново фунгицидно активно вещество ИНАТРЕК/INAТREQ

за контрол на най-важните болести при житни култури

Всъщност това ще е първото активно вещество от съвършено нова химическа група – Пиколинати и фирма Corteva ще е пионер при внедряването на това ново активно вещество. ИНАТРЕК/INAТREQ ще се комбинира с второ активно вещество и ще допълва досега внедрените активни вещества, основно от групите на триазолите, стробилурините и карбоксамидите (SDHI), като решение за контрол на болести, а също така и като инструмент за контрол на резистентността.
На трето място ще пуснем в употреба ново фунгицидно активно вещество ЗОРВЕК/ZORVEC с пълно системно (акропетално и базипетално) за контрол на обикновена мана по лозя, картофи и зеленчуци. Разбира се, ЗОРВЕК/ZORVEC ще бъде комбиниран с второ активно вещество. Интересен факт е, че досега масово използваните аналогови активни вещества с пълно системно действие (алуминиев фозетил, металаксил, беналаксил) се ползват в практиката от 1970–1985 г. Така че изводите, които могат да се направят е, че действително Corteva е една изключително иновативна компания както в селекцията на нови хибриди, така и при създаването на нови продукти за растителна защита.