Прецизното земеделие помага на производителите от Западен Кейп да се справят със водния дефицит и климатичните промени

Провинция Западен Кейп в Южна Африка е известна със своето градинарство - овощни и цитрусови плодове, лозя и зеленчуци. Освен това произвежда животни, месо и млечни продукти, както и полски култури като пшеница, ечемик и рапица.
Всичко се нуждае от вода - и то много от нея. Прогнозите за изменението на климата за Западен Кейп предполагат затопляне от 1,5 до 3 градуса C до около 2050 г. Докато нуждата от напояване се увеличава, възстановяването на съществуващите водоизточници става все по-несигурно.
От 2013 г. нивата на язовирите бавно намаляват с три години силно дефицитни валежи от 2015 до 2017 г. Периодът се счита за най-сухия тригодишен период за повече от 80 години, а 2017 г. е най-сухата година в региона от 1933 г. - събитие веднъж на 400 години.
Департаментът по земеделие в Западен Кейп стартира услуга, наречена FruitLook за производители на овощни плодове и грозде в региона. FruitLook е разработен от холандската компания eLeaf и се поддържа в Южна Африка от компанията Blue North.
Порталът предоставя седмична информация за растежа на културите, дефицитите на евапотранспирация и азотния статус на културите за напоителни блокове в овощни градини и лозя. Използвайки сателитни данни, FruitLook предоставя количествена, пространствена информация за водата, растителността и климата. Данните помагат на фермерите

да разберат по-добре
ефекта от решенията си

за използване на водата и управлението на културите. Това, от своя страна, намалява разходите чрез спестяване на входящи данни. В момента услугите на FruitLook се предлагат безплатно на селскостопанската общност.
Консултантската компания Agrimotion работи съвместно с производителите на плодове в Западен Кейп идеята да използват прецизно земеделие, за да оцелеят при най-тежката суша. Според изпълнителния директор Конрад Франкъл Agrimotion използва концепцията за бюджетиране на водата, за да помогне на фермерите да управляват своите водни квоти и наличната вода в язовирите си по време на сушата. Дрон с камера направи контурни изображения на язовири с висока разделителна способност, за да измери точния им капацитет и колко вода е на разположение за използване.
Принципите на регулирания дефицит на напояване (RDI) бяха използвани за осигуряване на

оптимална влажност на почвата

през различните етапи на растеж на културата. Сондите бяха внимателно наблюдавани, за да се гарантира, че се избягва дълбокото оттичане (преминаване на вода под 80 см). Отчитанията на почвената влага се определят с помощта на сонди за влажност на почвата или физическо усещане/оценка на почвата, където е възможно. Като знаете колко вода е налична и колко е необходима, може да се определят приоритетите за напояване.
Овощните градини бяха класифицирани в пет категории, а водният бюджет разпредели наличната вода според всяка от тях. Най-лесният начин да направите това е да разделите печалбата на кубичен метър вода и да класирате овощните градини от най-висока до най-ниска.
Всеки тип почва, култура и сорт имат различни нужди от напояване. Това означава, че поставянето на сондите на най-представителните места е от първостепенно значение за използването на данните, които те генерират, за да вземат правилните решения за напояване.
С най-новата технология на сондите земеделските стопани са в състояние да отделят точното количество вода, необходимо за запазване на водата за по-късен сезон, когато тя е необходима. Всеки датчик, използван за напояване, трябва да помогне на производителя да отговори на два въпроса:

кога да напоява и колко

"Кога" се отнася до изходната влага на почвата преди напояването и какъв принцип на RDI се спазва. "Колко" е свързано с текстурата на почвата и колко дълбоко прониква водата, когато се прилага.
Добрите практики за опазване на водата включват нарязване на чуждоземни растения, които да се използват за мулчиране в овощните градини. Земеделските производители, които могат да си позволят, издигат мрежести конструкции, за да запазят влагата на растенията. Тези практики спомогнаха за запазване на почвената влага от изпаряване толкова бързо в непокритите условия. Преобразуването на блокове от микрополиване в капково напояване също помогна драстично да се увеличи ефективността на използването на водата.
Качеството на водата се влошава, когато нивата на язовирите намаляват и сондажите започват да изсъхват. Химията на почвата трябва да бъде внимателно управлявана, тъй като дълбокият дренаж е ограничен, солите се добавят в почвата чрез лошо качество на водата и валежите са ограничени. Честото вземане на проби от почвата и тестване за определяне на промяната в съдържанието на сол трябва да продължат дори и след засушаването, за да се защити капацитетът на добива през първата година след засушаването.
Представете си система, при която стопаните получават възнаграждение с повече вода за по-добро управление на водата. За съжаление, южноафриканският регионален воден борд няма сложни системи, които да правят точно това. Въпреки това, по-интелигентното използване на водата като прецизното й бюджетиране, ефективните техники за планиране на напояване и инвестирането в капково напояване, както е описано по-горе, води до по-големи печалби на литър използвана вода.