Пръскайте в по-хладните часове на деня

Драгомир Атанасов
агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с умерени темпове при температури около нормата. През втората половина от периода предимно в Западна България (където в края на изтеклия период паднаха валежи със стопанско значение) отново се прогнозират валежи и подобрение на почвеното овлажнение и на условията за развитието на пролетните култури. В останалите райони от страната почвените влагозапси в коренообитаемия слой при пролетните култури, вследствие високото им водопотребление и отсъствието на валежи със стопанско значение, съществено се понижиха.
През следващите седем дни при ранните хибриди царевица, засети в агротехнически срок, ще се наблюдава фаза млечна зрялост. При по-късните хибриди ще протичат различни фази – листообразуване, изметляване, изсвиляване и цъфтеж. При посевите от слънчоглед ще се осъществява цъфтеж, формиране и наливане на семената. При овощните видове ще протича наедряване и узряване на плодовете. А при някои от ранозрелите сортове лоза прошарване на зърната.
През периода в полските райони от страната с изключение на Западна България, където през последните дни се очакват валежи, условията ще са подходящи за приключване жътвата на зимните житни култури, за провеждане на растителнозащитни пръскания и почвообработки.
При овощните култури третиранията са насочени срещу второто поколение на плодовите червеи, срещу струпясването и късното кафяво гниене, а при лозата – срещу оидиум.
Растителнозащитните пръскания да се извършват в по-хладните часове от деня. С цел предотвратяване появата на резистентност при употребата на продукти за растителна защита да се използват препарати с различен механизъм на действие и на базата на различни групи активни вещества.