В Испания от джибри правят подправка за висшата кулинария

По Euroactiv

Максимално използване на ресурсите увеличава рентабилността. Така изпълнени инвестиции в кръговата икономика дават днес една стъпка преднина на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Испания. Последни изследвания в страната - част от плана за кръгова икономика на Европейската комисия, проучващи как най-добре да се увеличи жизненият цикъл на продуктите, вече дадоха някои обещаващи резултати.

От вино до изискано хранене
Винарните Matarromera работят повече от десетилетие върху запазването и популяризирането на „orojos“ (джибри) остатък богат на полифеноли, съединения с полезни антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Мария Севиляно, ръководител на околната среда на Matarromera, казва за Euroactiv, че след това тези остатъчни продукти могат да използват както в козметиката, така и като висококачествена съставка.
„Ние получаваме екстракт на прах, който интегрираме в козметиката или го използваме като тип съставка от висшата кулинария. Включван е в менюта, с които се цели намаляване на съдържанието на сол или да подобри някои аромати“, подчертава Севиляно.

Matarromera също се интересува от използването на екстракта като
фунгицид в лозята и повторно използване на резитбата
на клоните като гориво в котлите.

Използването на по-екологични опаковки и намаляване както на енергийната зависимост, така и на въглеродния отпечатък също са сред целите за постигане на по-голяма устойчивост, в съответствие с новите принципи на Общата селскостопанска политика след ОСП след 2020 г. и намаляване наполовина битовите отпадъци до 2030 година.
Calidad Pascual, известна испанска компания за млечни продукти, също проучва начини за повторна употреба на отпадъчните продукти от собствените си фабрики. Директорът на отдел „Човешки ресурси и мениджмънт“ Хосеба Арано обясни, че компанията е намалила потреблението на ресурси чрез оптимизиране на производствените и опаковъчните процеси, използвайки отново материалите, на които може да се предостави нова полезна роля в производствения процес, и чрез отделяне на рециклируеми отпадъци. Всичко, което е останало, след това отива за гориво за енергия, създавайки напълно кръгов процес, добавя Арано.

След като групата е включила екологични критерии в дизайна на опаковките, от 2010 г. насам консумацията на вода във фабриките й е намаляла с почти 30%.

За целите на управлението на водните ресурси е и проектът WaSeaBi, финансиран от ЕС с участието на технологичен център AZTI.
„Търсим всяка една част, която се губи във веригата на стойността, като рибни фракции в процеса на почистване, води за готвене и обезсоляване на треска или черупки на мекотели“, заяви изследователят на AZTI Бруно Исара.

От там могат да се получат нови храни за животни за добитък или домашни любимци и ароматни съединения, като кубчета рибни бульони или аромати за готови ястия.

Директорът на иновациите на Технологичния аграрен институт на Кастилия и Леон (ITACyL) Кристина Леон изтъква, че е необходимо
максимално използване на ресурсите, за да се увеличи рентабилността,
но предупреди, че много нови процеси и технологии имат висока цена.
Областите Кастилия и Леон (в северозападна Испания) станаха известни с това, че там се предприеха немалко инициативи за възползване от ресурсите, предоставени от отглеждането на кестени, картофи, пшеница (трици), овес и от животновъдството (суроватка).

Автономна общност миналата година инвестира 2,6 милиона евро в селскостопанската хранителна биоикономика. Нужни са много изследвания, казва Леон и добавя, че в момента се търсят алтернативи с биопроцеси, за да се заменят евтините масла, използвани за хранителната промишленост.