Изложба „Градината – времена и пространства“  откриват утре (09.07.)  в Екомузей с аквариум в гр. Русе от 18.00 ч. Експозицията е част от проекта „Градината – място на биокултурно разнообразие и интердисциплинарно пресичане“, насочен към взаимните връзки между растителния и социалния свят.

Човекът и собствената му градина е вдъхновението на научен екип от фолклористи и ботаници да разберат повече за ролята на растенията върху формирането на културни ценности и символи. И обратно – ролята на човека за трансформациите в растителния свят, как икономическите и културни ориентации, социални отношения, градинарско знание и опит, и кулинарни практики се отразяват на растителното разнообразие, как влияят върху селекцията, запазването, модифицирането или загубата на растителни генетични ресурси. 

За терен са избрани домашните градини, защото те се характеризират с голямо растително разнообразие и близост до дома, а поради това – и с по-чести срещи на стопаните с растенията.

Проектът събира изследователи от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Финансира се от Фонд „Научни изследвания“.