Рибари взривиха фейсбук през уикенда с постове за измряла риба  в Янтра в района на горнооряховските села Писарево и Върбица. Групите в социалната мрежа изобилстваха от снимки на обърнали кореми риби, а постове свидетелстваха дори как местните ги обирали за ядене. Подозренията бяха, че водата е замърсена от промишлен източник, а рибата - изтровена.

Експерти на регионалната екоинспекция във Велико Търново извършили проверка на място в участъка на реката при с. Писарево и моста за с. Върбица след подаден сигнал. "При извършения оглед се констатира измиране на риба основно в застоялите места с големи макрофитни обраствания в участъка от река Янтра в района на мелницата на с. Писарево и до моста за с. Върбица.

И в двата участъка на река Янтра се наблюдава маловодие, ниска скорост на движение на водата и голямо количество водорасли и водна леща", информират от РИОСВ.
По време на проверката от Рeгионална лаборатория – Велико Търново към ИАОС на място са измерени стойности на показателите: рН – 8,36; разтворен кислород – 6,79 мгО2/л, температура – 29,7оС и електропроводимост – 523 µS/см.

При извършения оглед на изходния канал на “Захарни заводи” АД се установи , че се заустват само разрешените охлаждащи води в Лясковско дере, десен приток на р. Янтра. Заустването на Лясковско дере в р. Янтра е на около 12 км преди с. Писарево и на около 18 км преди с. Върбица.

Измерените стойности на рН на водата показват, че няма химическо замърсяване на реката в наблюдаваните участъци, твърдят от екоинспекцията.

Според експертите вероятната причина за наблюдавания замор може да се обясни с ниската скорост на движение на водата в тези участъци, маловодието, високата температура и голямото количество водорасли, които през нощта способстват за изчерпване на разтворения кислород във водата.