Призивите за прекратяване на широкото използване на пластмаса станаха още по-силни миналата седмица след публикуването на две изследвания за наличието на микропластика в растенията.

След публикуването на проучване миналата година, според което човек средно консумира поне 50 000 микропластични частици годишно и диша същото количество, цялото внимание е насочено към тези микроскопични замърсители. Но откритията на учените, публикувани в списанието Environmental Science & Technology, се основават на данни от изследвания, измерващи само броя на микропластичните частици, открити в рибата, мидите, захарта, солта, бирата и водата, както и в градския въздух.

Въпреки това, две изследвания, публикувани преди около две седмици, показват, че микропластиката също замърсява плодовете и зеленчуците.

Според първото проучване на Маргерита Феранте, учен от университета в Катания, Испания ябълките са най-замърсените плодове, а морковите са най-засегнатите зеленчуци.

Доклад, публикуван в списанието Environmental Research, изисква спешен преглед на въздействието на микропластиката върху човешкото здраве.

Второ проучване, предназначено за публикуване в списанието Nature Sustainability, демонстрира как пластмасата се абсорбира с вода през кореновите системи на хранителните култури.

Сътрудничество между д-р Лианджен Ли от Янтайския институт за крайбрежни изследвания в Китай и професор Вили Пейненбург от университета в Лайден, Холандия показа, че микропластиката прониква в корените на маруля и пшеница, преди да навлезе в ядливите части на растенията над земята.

Така кореновите зеленчуци като моркови, репички и ряпа, както и листните зеленчуци като маруля, се оказват най-изложени на риск от заразяване.

Друго проучване, публикувано преди около две седмици в списанието Nature Nanotechnology, показа, че растенията, абсорбиращи микропластика чрез корените, забавят растежа си, създавайки по-малки растения с по-къси корени, което може да повлияе на доходите на фермерите.

„Години наред знаехме за пластмаса в ракообразните и рибата, но това е първият път, когато научихме, че пластмасата попада в зеленчуците. Ако това е така, тогава пластмасата влиза във всеки, който яде зеленчуци, следователно е в нашето месо и мляко", коментира Мария Вестербос, основател на холандската неправителствена организация The Plastic Soup Foundation.

Сиан Съдърланд, съосновател на екологичната организация A Plastic Planet, призова за спешно разследване на влиянието на микропластиката върху човешкото здраве. „Сега повече от всякога трябва да слушаме учените, а не лобистите на пластмаса“, каза тя.