Пръска се срещу болести и неприятели в хладните часове на деня

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в по-голямата част от страната ще се определят от горещо време. Прогнозираните високи максимални температури, на места в югоизточните райони достигащи до 35 градуса, ще въздействат негативно върху цъфтежа и оплождането на зеленчуковите и пролетните култури. В Източна България валежи не се очакват, което ще налага прилагането на подходящ поливен режим при зеленчуците.
В Западна България прогнозираните валежи през периода ще подобряват овлажнението на горните почвени слоеве и условията за вегетацията на пролетните култури.
През първото десетдневие на месеца при царевицата, в зависимост от ранозрелостта на хибридите, ще се наблюдават листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При слънчогледа ще протича цъфтеж, при фасула и соята - образуване на бобове.
Периодът е подходящо време за подготовка на площите, предвидени за засаждане на разсада за производството на късно зеле. Почвата трябва да бъде добре почистена от растителните остатъци на предшестващата култура, ако е отглеждана такава. За да получават младите растения достатъчно хранителни вещества от почвата, при почвообработките трябва да се внесат около 50 кг/дка амониева селитра, 40-50 кг/дка суперфосфат и 25 кг/дка калиев тор.
През периода прибирането на зърното в източните райони на страната ще се извършва в условия на повишен риск от възникване на пожари. За ограничаване разпространението на огъня и намаляване на щетите (при възникване на евентуален пожар), непосредствено след жътва блоковете трябва да бъдат разделени на по-малки парцели, чрез изораване на защитни бразди.
Растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите (срещу маната и оидиума при лозата, при овощните култури срещу плодовите червеи и акарите) трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня.