Жени Владинова

Еврокомисията повиши прогнозата си за реколтата от царевица за втори пореден месец, като прогнозира реколта от 71,9 милиона тона, в сравнение със 71,4 милиона миналия месец. В предишни години европейците са добили 70 милиона тона царевица.

- За Франция анализаторите от ЕС очакват производството да се увеличи с 1,5 милиона тона до 14,5 милиона тона. Или увеличение е 11 процента.

- Но за Румъния се очаква реколта от царевица да намалее леко с 0,3 милиона тона до 16,9 милиона тона. Румъния обаче остава далеч най-големият производител на царевица в ЕС.

- За Унгария Комисията очаква реколтата от царевица от около 8,4 милиона тона - приблизително на равнището от предходната година.

- За Германия прогнозата вече е 4,2 милиона - спрямо 3,7 милиона тона миналата година.

Една от причините за по-голямата европейска реколта от царевица е значителното разширяване на отглеждането до площите във Франция. В Румъния обаче площта намаля малко.
Очакваният обем на вноса на зърнена царевица според ЕК възлиза на 16,6 милиона тона - до 19,4 милиона тона през настоящия сезон. Цените на царевицата - също и в Европа - обаче се определят от гигантска реколта в световен мащаб - с огромни реколти в САЩ, Южна Америка и Украйна.

Следователно цените на световния пазар вероятно ще останат изключително ниски в обозримо бъдеще - освен ако новият рекорд в САЩ може да стане малко по-малък поради времето. Много ниските цени на царевицата естествено също оказват натиск върху цените на пшеницата - защото царевицата е най-важният заместител на фуражната пшеница в световен мащаб.