Поради увеличения брой на заразени граждани с COVID-19 от последната седмица и спазвайки мерките за сигурност, Националната асоциация на зърнопроизводителите реши да отмени официалното откриване на жътвената кампания и ритуалното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“, съобщават от пресслужбата на сдружението.

Събитието беше планирано за 3-и юли край Пазарджик.

"Придържаме се към изискванията на Националния оперативен щаб за ограничаване на масовите събития и струпването на много хора на едно място. Пожелаваме на земеделските производители от цяла България успешна и богата жътва, въпреки лошите климатични условия тази година.", се казва в съобщението.

„Бъдете здрави и отговорни в името на вашето здраве и това на близките ви“, призова председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов.

Проектът „Хляб на мира" е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.