Клетката за носачките пъдпъдъци непременно трябва да е оборудвана със специално отделение за събиране на яйцата.

То представлява мрежесто дъно, което се разполага над тавата за събиране (и почистване) на тора. То непременно трябва да е под ъгъл около 10 градуса по посока на предната стена на конструкцията. От предната му страна то трябва да излиза напред с 10 см и да е има борт.

Как се събират яйцата?

Когато птиците снесат яйца, то по наклона те се търкулват към предната стена на отделението за събирането им и се опират в предния борт вече извън рамките на самата конструкция.

Много е важно отворите на мрежата да не са прекалено големи, за да не засядат яйцата между тях.

И още един важен момент: мрежата не трябва да стига до самото дъно в нея трябва да има отвор за преминаване на яйцата. По този начин стопанинът може да събира яйцата веднага след като те се изтъркалят извън клетката.

Къде се слага хранилката?

За по-голямо удобство хранилката за пъдпъдъците се монтира на външната страна на предната стена на клетката. Като правило тя се закача със специално закрепване на равнището на гърдите на пъдпъдъците. Отделението за събиране на яйцата по никакъв начин не влияе на мястото на хранилката. Тя излиза отдолу извън клетката и не пречи на пъдпъдъците да стигат до фуража

А що се отнася до достъпа, тъй като хранилката е от външната страна на клетката, то пъдпъдъците си промушват главите между пръчките на мрежата. Затова при зибора на мрежа е важно да се отчита този факт. Отворът на мрежата трябва да позволява пъдпъдъците свободно да промушват главите си. Като правило се избира отвор на мрежата 25х50 мм.

ДРЕБНИТЕ ПТИЦИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДОСТАТЪЧНО ПРОСТРАНСТВО

Важно е да не се забравя, че отглеждането на пъдпъдъци носачки си има особености

Например въпреки малкия си размер те се нуждаят от достатъчно пространство. Например за 35-40 броя носачки е необходима клетка с размери 1000/500 мм.

Освен това най-добре е къщата им да е затъмнена

Затова например горната част и страничните й стени може да се закрият с шперплат или с пластмасови листа.