Отглеждането на зеленчуци от разстояние е възможно, показва експеримент във Вагенинген, Нидерландия

Ива Тончева

Няколко международни екипа се включиха в експеримент за автономно отглеждане на чери домати в оранжериите на Университета във Вагенинген, Нидерландия. Амбицията на екипите е да увеличат максимално чистата печалба.

Целта по-точно е да бъдат увеличени добивът и качеството на доматите, а оттук и доходите, но да бъде намалено използването на ресурси и съответно разходите да са по-малко. Истинско предизвикателство, организирано точно в Дните на предизвикателствата за автономното производство.

Всеки екип имаше на разположение оранжерийно пространство със стандартно оборудване, механизми и сензори: отопление, вентилация, изкуствено осветление, напояване и др.

Контролирането на климатичните условия, напояването и подрязването на растенията се определят дистанционно от екипи чрез алгоритми на изкуствен интелект .

Анализирайки резултатите, наблюдатели обявиха, че изкуственият интелект е новият производител на храни: играчът, който отваря нова страница в земеделското производство. И това особено важи в дните на кризата с пандемията COVID-19.

След доматите и краставиците очакванията са изкуственият интелект да навлезе в производството и на други зеленчуци и плодове. Той гарантира по-екологично производство и, когато се прилага в оранжерии, контролирано намалява използването на вода. И понеже може да управлява с лекота големи оранжерии, бъдещото му изглежда бляскаво.

Открит остава въпросът как да се комерсиализира изкуственият интелект в земеделието: той е шанс за оранжерийното производство да пести ресурси и да увеличи печалбите си.

Въпросът е какъв бизнес модел да бъде избран: на абонамент, плащане на хектар и т.н. Производителите трябва да проучат и да си кажат думата.

Какво показа

състезанието

Изводът може да се обобщи с едно изречение: всички екипи, използвали изкуствен интелект, са превъзхождали конвенционалните производители, дори когато прилагат различни стратегии за нужните ресурси: вода, енергия, подхранване.

Стратегията за управление на растенията е ключовият елемент за високото (и висококачествено) производство. Състезанието е дало ценна представа как може да се развие автономното отглеждане на зеленчуци.

Нужни са обаче повече обективни данни, както и яснота при интерпретацията им, за да се отговори на въпроса ще видим ли в близкото бъдеще напълно автономно решение за производството на зеленчуци от изкуствен интелект? Стои открит и въпросът дали ще са нужни хора-експерти в краткосрочен план?

Състезанието във Вагенинген обаче категорично показва: отглеждането на зеленчуци от разстояние е възможно. Във времената на COVID-19 това предлага много възможности, тъй като решенията могат да се вземат автономно и дистанционно.

Въпреки това хората все още са необходими в оранжерията: прибиране на реколтата, поддръжка на сензори и инсталации. Нужни са и допълнителни проучвания как роботите могат да си сътрудничат с хората в оранжерията.

И ако се питате кой е победителят в това състезание, отговорът е - всички шест участника. Но всъщност e само един - изкуственият интелект.