Кучетата с плоски муцуни като булдози и мопсове са по-застрашени от топлинен удар от другите породи, съобщи в. "Мейл он сънди".

Заради прекаленото селектиране, тези породи не могат да се охлаждат. Кучетата не се потят и разчитат на учестеното дишане, за да се охладят. Късата и широка глава обаче намалява ефективността на този процес, установиха експерти от университета Трент в Нотингам и Кралския ветеринарен колеж.

Специалистите са използвали данни за почти един милион кучета във Великобритания. Данните разкриват, че кучетата с плоски муцуни са два пъти по-застрашени от топлинен удар от събратята им с дълги муцуни. Някои породи обаче са изправени пред още по-голям риск. Английският булдог, например, е 14 пъти по-застрашен от топлинен удар от лабрадора, който е използван като контрола. Опасността за френския булдог е 6 пъти по-голяма, за дога от Бордо - 5 пъти, а за мопса - 3 пъти. Заради късия нос кучетата с плоски муцуни могат да генерират повече топлина, когато дишат учестено, вместо да се охлаждат. Други кучета, като чау-чау и голдън ретривъра, са застрашени от топлинен удар заради двойната си козина. При чау-чау рискът се увеличава 17 пъти.