Учени от университетите в Харвард и Бостън, както и от Масачузетския технологичен институт предложиха да се използват специални щамове от микроорганизми за ефективно етикетиране на плодове и зеленчуци.

Биолозите са разработили специални щамове от генно инженерни микроорганизми с уникални ДНК баркодове, които да помогнат за проследяване движението на културите. Дешифрирането на тези баркодове отнема по-малко от час и микроорганизмите могат да останат на повърхността на продукта с месеци и дори при готвене. Това е вид хранителен паспорт, който трябва да съобщава на органите за контрол на качеството за реалния произход на храната.

За да осигурят уникална проследяемост на тези микроорганизми, изследователите са разработили дузина уникални ДНК последователности, които да бъдат вмъкнати в геномите на бактерията Bacillus subtilis и дрождите Saccharomyces cerevisiae. Уникалната ДНК последователност се превърна в един вид баркод за тях.

Изследователите пишат, че тази технология може да се използва за проследяване на производството и доставката на хранителни продукти от фермата до трапезата. В допълнение, това трябва да помогне за предотвратяване на заболявания, свързани с некачествена храна.