Системите за ранна диагностика предоставят нови възможности за развитие на прецизно земеделие

John Deere, в партньорство със Zoetic, демонстрира как дигиталните технологии и изкуственият интелект помагат за диагностициране на болести по животните и предотвратяване на повреди на оборудването в ранен етап. Съвременната технология, която използва такива решения, позволява на фермерите да намалят щетите и правят животновъдството по-ефективно.

Новите инструменти за животновъдството се основават на факта, че промени в поведението на болни крави и други селскостопански животни

настъпват няколко дни

преди появата на очевидни

клинични симптоми

Ако фермерът не забележи тези ранни признаци, той губи ценно време, което би могло да бъде отделено за лечение на животното. Технологиите за изкуствен интелект позволяват да оценим и анализираме поведението на преживните животни много по-ефективно. Отклоненията могат да бъдат открити в ранните етапи, съответно по-нататъшното проактивно лечение става много по-ефективно.

SMARTBOW системата на Zoetis използва “умни” ушни марки за оценка поведението на животните и анализ на околната среда в реално време. Въз основа на получените данни системата прави изводи за здравословното състояние и репродуктивните способности на кравата.

Ранната диагностика на базата на технологии за изкуствен интелект е налична не само в областта на животновъдството, но и в работата със селскостопанската техника John Deere. Системата Expert Alerts се основава на същия принцип, като предвижда и предотвратява възможни проблеми, преди те да причинят принудително спиране на работата и нежелани разходи.

Софтуерно внедрените алгоритми

непрекъснато анализират данните

идващи от техниката, свързана към системата JDLink. В случай на повреда или неизправност, дилърът получава експертно предупреждение (Expert Alert) и подходяща информация за ремонта на машината в реално време. При добре координирана работа с клиента, ремонтите могат да бъдат направени в оптималното време, като се предотврати повреда.

Системите за ранна диагностика, също както Expert Alert и SMARTBOW, предоставят нови възможности за развитие на прецизно земеделие. Те съчетават принципите на хуманно отношение към животните, екология и икономическа ефективност. Също така е важно, че тези решения дават на потребителите пълен контрол върху техните потенциално чувствителни данни, което позволява свободно да управлявате правата за достъп и да ги променяте по всяко време. Както за John Deere, така и за Zoetis, надеждната защита на данните е предпоставка за предоставянето на подобни услуги.

“Системата за ранна диагностика Zoetis има за цел да запази здравето и живота на селскостопанските животни. Можем да регистрираме аномалии два дни преди да се появят видими признаци, което ще спаси живота на много животни”, коментира д-р Кристиан Вундерлих, регионален бизнес мениджър на Zoetis за системата SMARTBOW.