През следващите години ще се търсят машини, които с едно минаване при обработките да извършват повече от една операция, споделя наблюденията си Рашид Узунов, гл. инженер на “Раломекс”

Любомир Коралов

- Инж. Узунов, каква е оценката ви за българския агробизнес днес?

- Съществените промени в сектора започнаха с предприсъединителните програми на ЕС, като САПАРД и др. След като България стана член на ЕС, в нашето земеделие започна сериозна подмяна на машинния парк с нови машини, технологии и иновативни решения. Това доведе и до повишаване на изискванията към самата техника - прецизност, надеждност, качество, икономичност, иновативност и рентабилност.

Към днешна дата мога смело да заявя, че земеделските стопани разполагат именно с такава техника. Дори днес вече се забелязва и пренасищане.

Всички мерки в селското стопанство, вземани от правителствата през годините след приемането ни в ЕС, вдигнаха нивото на целия сектор.

- Какво решение на важен за сектора проблем, който засяга и вашия бизнес, ще предложите?

- Един от важните за сектора проблеми е квалификацията на кадрите, както на управленско ниво, така и на изпълнителско. Липсата на елементарни познания създава предпоставки за неправилен избор от страна на земеделски производители на техника и технологии, което поражда сериозни трудности по-нататък в работните и агротехнологични процеси.

Друг основен проблем е нерегламентираният внос на техника втора употреба. Това води до използването не само на физически стари машини, но и на стари технологии.

Решенията на тези проблеми са многостранни. Някои от тях, според мене, трябва да се търсят в няколко направления:

- приоритетно държавно подпомагане

- активно обучение на висши и средни кадри за сектора

- обучените кадри да поемат ангажимент да работят във фирми от сектора, подпомагали ги със стаж и издръжка по време на обучението

- регулиране на вноса на техника втора употреба

- подпомагане на предприятия, произвеждащи български продукти и земеделски стопани, закупили такива.

Вероятно могат да се предложат и други варианти, но смятам, че трябва да се върви в тази посока, за да бъде нашето земеделие в крак с европейските изисквания.

- Каква зелена практика бихте избрали с гаранция за по-стабилен фермерски доход?

- Ние произвеждаме машини за основна обработка на почвата. Самите технологии за обработка в своята същност са зелени практики.

Стабилният доход на фермерите от тези практики идва от правилното и навременно използване на техниката, а самият факт, че тези практики са екологично чисти, прави доходността им валидна за поколения напред.

- Как си представяте развитието на агросектора в следващите години?

- Агросекторът ще се развива с по-високи темпове от останалите. През следващите години ще се затвърди тенденцията на търсене на машини, които с едно минаване да извършват повече от една операция. Аномалиите в климатичните условия промениха стандартните етапи на закупуването и ползването на техника. Ще се увеличи търсенето на резервни части и извършването на основни ремонти на стара техника заради по-голямата здравина и по-приемлива цена спрямо западните аналози.

Прогнозирам също, че ще има търсене на машини, съобразени с агротехническите условия за България на по-ниски цени. Климатичните промени, и по-конкретно засушаването, оказват голямо влияние при избора на техника. Ще се увеличи употребата на дискови брани, плугове и дълбоко разрохквачи които ще отговарят на по-модерните технологии в почвообработките. Но не изключвам и възможността част от земеделските производители да потърсят начини да възстановяват стари машини (плугове и дискови брани), защото те са по-издръжливи и поддръжката им е по-евтина.