Европейските сектори за птиче месо и яйца настояват Европейската комисия да управлява вноса, за да предотврати свръхпредлагането, причинено от коронавируса.

Жени Владинова

В писмо, изпратено до Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, COPA-COGECA (Общата конфедерация на земеделските кооперативи е обединение на две големи селскостопански представителни организации и e най-силната група, защитаваща интереси на европейските фермери) изрази нарастващата загриженост за сектора на птиче месо и яйца по отношение на въздействието от закриването на хотели, ресторанти и ресторантьорски услуги (HORECA) поради коронавирусната криза.

В писмото се посочва: „Без канала HORECA има някои висококачествени сектори, които са силно засегнати: патици, гълъби, пъдпъдъци, зайци, токачки и гъски. Въпреки че потребителят продължава да купува бройлерско и пуешко месо на дребно, пазарът им също е повлиян. Домашното месо, продавано на дребно, не компенсира загубата на канала HORECA. Успоредно с това, ние продължаваме да импортирате големи количества замразено месо от домашни птици от трети страни.
Единственият изход за тези продуктови сегменти в птицевъдството е HORECA. По този начин птичето месо се натрупва и фризерите в целия ЕС вече са пълни и чакат приключването на мерките. Това ще доведе до криза на свръхпредлагане от момента, в който ресторантите, хотелите и ресторантьорството се отворят. Защото потребителите няма да отидат два пъти повече да ядат извън дома, отколкото преди кризата. Това ще се превърне в огромен натиск върху цените. "

Писмото призовава Европейската комисия да управлява вноса на птиче месо, за да облекчи този натиск. „Предвид ключовата роля на управлението на тарифните квоти (TRQ) като силна мярка за управление на пазара, бихме искали да поискаме от Европейската комисия да управлява притока на внос по начин, който да избегне кризата на свръхпредлагането. Това е неутрална за бюджета мярка. "

От  COPA-COGECA също така предлагат схема за частно съхранение за сектора, както и конкретни мерки за производство на основни (бройлери и пуйка) и специализирани производства (патица, гълъб, пъдпъдък, заек, токачки и гъски); яйчени продукти; поддържане на запасите на родителите за дребни видове; поддържане на запасите на семейните стада за бройлери и пуйки и повторно въвеждане на преработени животински протеини за непреживни животни.

В допълнение към тази мярка европейските земеделски стопани и агрокооперации призовават да се финансират конкретни мерки извън ОСП, особено с акцент върху поддръжката.