В община Кюстендил ще се разкрият 59 пункта за изкупуване на череши. Със заповед на кмета Петър Паунов са определени местата, като 9 от тях са в Кюстендил, а останалите 50 - в 20 села. Таксата, която трябва да се плати е 15,20 лв. на квадратен метър за един месец.

Пунктовете ще работят от 9 до 22 ч, а брането на черешите ще става от 7 до 20 ч, гласи заповедта на кмета.

И тази година, за 13-и път, Община Кюстендил съвместно с Института по земеделие организират "Празник на черешата".

От 26 юни посетителите на празника ще имат възможност да закупят екологично чиста продукция директно от производителите в Кюстендил. Както всяка година, центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци и занаятчии от града, любители и гости на празника.

Официалното откриване на празника е на 27 юни (събота). Ще я има традиционната изложба-базар на характерни кюстендилски сортове череши, предоставени от Института по земеделие и изложение на атрактивно подредени и аранжирани щандове от общинските читалища, включващи произведения на изкуството от черешов плод, както и характерното за кюстендилския край вешало.

С оглед на следепидемиологичната ситуация в страната, празникът ще се проведе при засилени здравни мерки за сигурността на кюстендилци и гостите на града.