Малко от 200-те вида са подходящи за нас

Ароматът на жасмин има заслужено място във всеки дом и градина.

Знаете ли, че има над 200 вида? За съжаление повечето от тях са разпространени в зони с тропичен климат, което прави отглеждането им у нас възможно само в саксия.

Малкото ароматковци, подходящи за нашите градини и балкони, са предимно с бели или жълти цветове.

Не са капризни и осигуряват максимален ефект и божествено опиянение.

Обикновеният тепърва цъфти

Обича слънцето и расте много бързо

Jasminum officinale, наречен още обикновен или лечебен/лекарствен жасмин е уникален катерач с перести листа и бели, много ароматни цветове.

Може да цъфти цяло лято. От него са създадени множество сортове, в това число и такива с пъстра листна маса.

Лианата расте бързо в условия на пълно слънчево огряване или съвсем лека частична сянка. Предпочита хранителни, умерено влажни и дренирани почви. Обикновено не се напада от вредители. Понася добре резитби. Отглеждането в контейнер също е успешно и лесно. Размножава се чрез полагане на отводи, зелени или зрели резници.

Мразоустойчивостта на обикнавения жасмин у нас е под въпрос в по-студените райони.

Цветовете му имат множество лечебни свойства. Твърди се, че понижават кръвното и холестерола, стимулират имунната система, а действат и като афродизиак. Приемат се най-често под формата на чай.

Зимният е с ярки, жълти цветове

Подходящ е за каскади и плетеници

Изумителните яркожълти цветчета на този жасмин (Jasminum nudiflorum), както показва името му, се отварят в края на зимата. Ако падне сняг, той няма да се уплаши или да пострада. Цветовете, които приветстват пролетта, са разположени на голи ръбести клонки. Разлистването става на по-късен етап през вегетацията.

Растенията могат да достигнат височина около 2-3 метра. Развиват се бързо, не проявяват капризи и не се нападат от вредители. Няма нужда да споменаваме, че са мразоустойчиви, нали? Резитби след прецъфтяване им се отразяват добре.

Зимният жасмин може да покрие стени и огради, да се спусне от някоя тераса, а също и да бъде оформен като малко дръвче или топиар.

Желателно е да бъде засаден на слънце, за да цъфти максимално обилно. Към почвата не е придирчив, стига да не се задържа вода в зоната на корените.

Има и червен

Засажда се на завет, за да се задържи ароматът

Най-оптимален ефект ще получите от този жасмин, ако го засадите на слънце. Почвата да се поддържа влажна. А мястото да е защитено от въздушни течения. Не, не защото ще пострада, а защото вятърът ще отнесе аромата на цветчетата.

Jasminum beesianum достига 3-4 метра на височина и ширина за десетина години. През това време може да се реже и оформя според желанията на градинаря. Като при типична лиана е важна и опората. Основна резитба се провежда през есента.

Цъфтежът започва през летните месеци. Самите цветчета не са едри или впечатляващи, но пък са червени или розови. Кой друг жасмин има такива?

Растения, вкоренени в контейнер, могат да се засаждат целогодишно, стига почвата да го позволява. Размножаването става лесно чрез резници през пролетните и есенните месеци. 

Храстовиден

Разцъфтява още през април

J. fruticans e познат още като хрищел или храстовиден жасмин. На галено "смин". Представлява нисък храст с височина малко над метър. Цъфтежът започва още през април и продължава до първите летни месеци. Възможна е и втора, есенна вълна. Цветовете са безбройни, нежножълти и леко ароматни.

Храстовидният смин е кораво растение. Развива се отлично на бедни почви с малко вода и при пълно слънчево греене. Перфектен е за вилата, ако питате нас.

Ако пък се обгрижва една идея повече, ще се отблагодари подобаващо. Може да се поведе по конструкция или да се остави да се стеле. Използва се предимно с декоративна цел.

Цветовете са като магнит за пчели и опрашители. Черните плодчета, образувани след прецъфтяване, също са атрактивни.

Звездовиден

10 години = 8 метра дължина

Trachelospermum jasminoides не е точно жасмин, но го докарва и на аромат, и на цвят, та затова е тук. Изключителен катерач с едри и лъскави листа, които наесен "цъфтят" в червени багри. Цветовете, много ароматни, бели до кремави, разцъфтяват през лятото.

Този жасмин се държи добре както на слънце, така и в по-сенчести кътчета. Относно почвата, най-важен е дренажът. Да се пази от силни въздушни течения.

Необходими са умерени поливки и пестеливо подхранване. Резитба може да се извършва след като прецъфти или през есента.

За съжаление зимните студове не му понасят добре и трябва или да се прибере, или да се защити.

Стефанензе издържа до -23°C

Освен ароматен е и нежнорозов

Jasminum x stephanense също е бързо растяща лиана. Резитби обаче се препоръчват само при необходимост или със санитарни цели.

Цветовете не са много едри, но са розови, безбройни и със характерния за жасмините сладникав аромат. Опиянението им ще бъде най-силно, ако растението е засадено на слънчево и заветно място.

Розовият красавец може да цъфти от април до август, при това доста обилно. Наесен листата му ще паднат. Лианата има нужда от опора, по която да се увива, а една красива арка е идеална за целта.

Растението е безпроблемно. Може да се отглежда и в контейнер, стига той да е достатъчно голям. Колкото по-богата е почвата, толкова по-добре. Поливането да бъде умерено.

В саксия

Няма как да пропуснем да споменем някои от най-любимите ни цветя.

В графата с ароматковци се нарежда мадагаскарският жасмин (стефанотис) с неговите уникални плътни, лъскави листа и сравнително едри снежно бели букетчета. Основни изисквания на това цвете са изобилие от светлина, умерена влажност и редовно подхранване. Внимавайте за акари и пресаждайте лианата всяка пролет.

Красивата гардения отдавна си е заслужила място сред жасмините. Дори латинското й име го подсказва- Gardenia Jasminoides. Не пропускайте да изнесете храстчето на балкона или в двора през топлата част от годината. Пазете го само от жарките слънчеви лъчи. Ще се изненадате колко добре се отразява свежият въздух на иначе стайното цвете.

Jasminum polyanthum е фаворит през ранната пролет, когато цъфти. Успешното му отглеждане и повторен цъфтеж зависят от една мъничка подробност, която повечето цветари пропускат. Има нужда от натрупване на студ, за да образува пъпки.

В сортовата листа гордо стои и червенолистната форма Jasminum polyanthum rubrum- идеална за екстравагантни личности и ценители на различното. Контрастът между белите цветчета, събрани в нежни китки, и тъмната листна маса е уникален.

Снимки: Flickr, Pixabay, Pinterest