Колко благоприятно влияе на климата поддържането и използването на пасища в сравнение с модерните и удобни за животните  обори? Изследователи и представители на Баварската асоциация на фермерите искат да разберат това и сравняват различни производствени системи. Ето и резултатите:

Коя система за отглеждане на млечни продукти е по-благоприятна за климата в отделни случаи зависи от различни фактори. Това е заключението, направено от изследователи, водени от проф. Фридхелм Таубе от университета „Кристиан Албрехтс“ в Кил.

Учените сравниха емисиите на CO2 от три вида отглеждане: целогодишно отглеждане в обор, целогодишно пасище и смесена форма на отглеждане. За да направят това, те оцениха данните от 30 научни публикации.

Повече мляко с по-малко емисии на CO2

Изследователите установили, че независимо от системата за отглеждане емисиите са ниски, когато добивът на мляко от животно е висок. Високите добиви на мляко не изискват големи стада, вършат работа и по-малко млечни крави - за определени количества, разбира се, е изводът.

А предположението, че пасищното мляко се представя по-слабо, поради по-ниския млечен добив на пасищните животни, засега не е потвърдено.

Защо поддържането на пасища е по-благоприятно за климата? Животните, които се отглеждат на пасището, често са по-здрави и имат по-дълъг продуктивен живот, което има положителен ефект върху въглеродния отпечатък, обясняват изследователите.

Като цяло пасищното отглеждане предизвика по-малко емисии на CO2, отколкото оборното. Освен това устойчивото поддържане на фермите изисква повече енергия за съхранение и обработка на фуража, както и разпръскване на оборския тор. Към това се добавят и емисиите от производството на концентрирани фуражи и минерални торове, които се използват по-често в оборното отглеждане.

И въпреки многото анализи в полза на пасищното отглеждане на животните, засега няма категорично отхвърляне на оборното отглеждане. Ще чакаме, е позицията на млекопроизводителите.