Болестта огнен пригор напада много от овощните видове, като най-опасна е за дюли, круши и ябълки от семковите, а от костилковите - вишни, череши и праскови.

Признаците на болестта ясно се забелязват в първите дни на юни.

Засегнатите растителни части - цветове, съцветия и млади връхни леторасли внезапно увяхват, некротират, но остават по дърветата и им придават опожарен вид.

Най-характерният симптом на огнения пригор е завиване на връхните клонки във вид на кука, които се открояват в короната на дърветата.

При крушата болните растителни части са почти черни, а при ябълката и дюлята - светлокафяви.

Причинител на огнения пригор е бактерия, която се запазва в нападнатите растителни части.

Мерки срещу болестта

* Болните клони се изрязват внимателно до здрава тъкан, около 30-40 см под мястото на зараза и се изгарят.

Раните се замазват с латекс или боя, в които има разтворен медсъдържащ фунгицид. Може да се използват бордо микс 20 ВП, бордолезов разтвор, фунгуран ОН 50 ВП, шампион ВП и др.

Инструментите, с които е рязано, се дезинфекцират със спирт за горене или в белина, разредена във вода в съотношение 1:10.

* Препоръчително е да се правят и предпазни пръскания. Може да се използват фунгицидите: бордолезов разтвор - 1%, фунгуран ОН 50 ВП - 0.15%, шампион ВП - 0.15%, косайд 2000 ВГ - 0.155-0.68 кг/дка и др.