Има опасност от мани по лозата и зеленчуците, късно кафяво гниене по късните сортове череши, ступясване по овошките

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През повечето дни от първото и второто десетдневие на юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. В началото на месеца развитието на земеделските култури ще протича с по-забавени темпове, при поднормени температури. До средата на първото десетдневие на много места в страната се прогнозират валежи и подобрение на почвените влагозапаси в 50 сm слой.

Падналите валежи в края на май бяха неравномерно разпределени. Значителни количества, над 30-40 l/m?, бяха регистрирани на места предимно в Северозападна и Централна България (Видин – 70 l/m?, Лом – 71 l/m?, Враца – 50 l/m?, Монтана – 38 l/m?, Ловеч – 33 l/m?).

Очакваните валежи в началото на юни ще се окажат твърде закъснели за част от есенните посеви на много места в Източна България, при които фазите изкласяване, цъфтеж, оплождане и формиране на зърното се осъществяваха при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. На места в източните райони (Провадия, Шабла, Д.Чифлик, Карнобат), вследствие пролетното засушаване, част от пшеничните посеви са преждевременно пожълтели, ниски (под 30 сm), с недобре озърнени класове и няма да бъдат реколтирани.

След хладното за сезона време през втората половина от първото десетдневие се прогнозира подобрение на топлинните условия. През десетдневието при зимните житни култури във високите полета ще протича наливане на зърното. В полските райони при пшеницата ще се наблюдава млечна зрелост, а в края на десетдневието на места - и начало на восъчна зрелост. През този период сериозни повреди в пшеничните посеви нанасят ларвите на вредната житна дървеница. При плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (2бр. ларви/m?) е наложително инсектицидно третиране.

В началото на второто десетдневие при ечемика в полските райони ще се наблюдава масово восъчна зрелост, при рапицата - фаза узряване.

През втората половина на юни развитието на земеделските култури ще протича с по-ускорени темпове. В края на второто и началото на третото десетдневие при пшеницата ще се наблюдава масово фаза узряване.

До края на юни част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си: при слънчогледа ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, а при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата.

През юни прогнозираното неустойчиво време, с чести валежи, ще създава условия за развитието на редица гъбни болести: мани по лозата и зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по плодовете на късните сортове череши, ступясване по овошките и др.

През месеца остава повишена вероятността за градушки. След градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа възможност трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди.