Цените на зърнените култури леко паднаха на световните борси на фона на позицията на купувачите, които не бързат да проявят активен интерес към новата реколта.

В допълнение, обилните дъждове в Черноморския регион също не допринасят за покачване на цените. Във Франция дефицитът на влага продължава и метеорологичните прогнози в краткосрочен план оставят малка надежда за валежи.

Напрежението между Китай и Съединените щати се завръща на световната сцена. САЩ заплашват Китай с труден отговор, ако китайската политика по отношение на Хонконг се затегне. Според някои анализатори това е част от кампанията на Доналд Тръмп за мобилизиране на част от неговия електорат преди изборите.

Доларът слабо отслабна спрямо еврото и се търгува на 1.0960. Междувременно суровият петрол прекъсна възстановяването си, като тази сутрин цените в Ню Йорк бяха $ 34,10 / б.

На международната арена САЩ продадоха 258 000 тона соево брашно в Китай и 216 000 тона соево брашно в неуточнена посока.

Цените на рапицата се поддържат от пазара на палмата, който се възстановява на фондовата борса в Куала Лумпур. Земеделските стопани в Канада съобщават за лоши посеви, поради липсата на влага.
Сегашните климатични условия в Европа предполагат ранна реколта.

Оживление на пазара в САЩ

Цените на соята показват известен оптимизъм на борсата в Чикаго. Възобновява се икономическата и търговската активност на международната арена, която се възстановява поради търсенето в Китай.

Според USDA са засети 88% от площите с царевица, докато пазарните очаквания са били за около 90%. Сеитбата на соята достигна 65% срещу очакванията от 69%. Въпреки факта, че в момента процесът на сеитбата е нарушен от дъждове, напредъкът остава над средния за пет години.

Състоянието на 70% от царевицата от реколта 2020 г. се оценява от добро до отлично в първата публикация на рейтинга на реколтата.

54% от културите за зимна пшеница се оценяват като добри или отлични, което е с 2 пункта по-високо от предходната седмица. 81% от пролетната пшеница са засяти срещу 90% за 5-годишна средна стойност.

Украйна изнася все повече брашно

Ограничението за квотите за износ на пшеница беше достигнато в Украйна, но заместник-министърът на икономиката обяви, че властите няма да го ограничават до края на сезона.

Експортът на пшеница ще продължи през следващите седмици и със сигурност ще надхвърли 20,5 млн. тона. От друга страна е интересно да се отбележи, че страната увеличава износа на брашно от година на година. По време на тази кампания над 300 000 тона украинско брашно намериха купувачи на международната арена, което е с 18% повече от миналия сезон.