Променливото време може да стресира младите растения, а затормозеното им развитие да се отрази на добивите и качеството на получената продукция

28Ваня Велинска

Слънчогледът е втората по значение пролетна култура у нас. Затова правилният избор на хибрид е едно от главните условия за получаването на високи и качествени добиви, напомнят селекционерите. Друго, не по-малко важно, е осигуряването на балансирано хранене на зърнената култура, ще допълнят специалистите по торене.

Слънчогледът е калиеволюбива култура. За формирането на 100 кг добив са необходими около 4 кг азот, 3 кг фосфор и 7 кг калий.

С основната обработка се препоръчва да се внесат 8-10 кг фосфор, 10-15 кг калий и по преценка - част от азотните торове. Останалото количество от азота се подава предсеитбено - общо 8-10 кг активен азот на декар.

Слънчогледовата култура се отличава с изключителни изисквания към микроелементите.

За осигуряването на желания добив

физиологично развитите листа трябва да съдържат в един килограм суха маса по: 55 мг бор, 70 мг желязо, 15 мг мед, 50 мг манган и 30 мг цинк.

От гледна точка на развитието, слънчогледът се характеризира с потенциал за формиране на мощна коренова система, състояща се от главен корен и странични разклонения и висок индекс на листна маса, достигаща максимална площ по време на цъфтежа.

Много важно е и нарастването на стъблото, което трябва да е устойчиво на полягане и да осигурява продължителен пренос на метаболити към нарастващите семена.

Какви проблеми създава променливото време?

На места ниските почвени температури

забавиха растежа на корена в дълбочина

Завишената солева концентрация на почвения разтвор и промяната на стойността на рН на почвата в околокореновата зона водят до проявата на признаци на хранителни дефицити и в резултат - спиране на развитието, казва науката.

Листно подхранване с комбинирани торове, които съдържат азот, фосфор, калий и хелатизирани микроелементи е правилното решение, съветват специалистите. Чрез него се стимулират обменните процеси в намиращата се при по-благоприятни условия надземна вегетативна маса и да задействат, като включена помпа, приемането от корените.

В добре обезпечени с азот почви, този стимулиращ ефект на листното подхранване може да бъде постигнат от сложни торове, съдържащи калий и лесноусвоими микроелементи - особено важно е съдържанието на молибден.

Пълноценното листно подхранване

в процеса на залагането на първите десетина листа

при слънчогледа е много по-полезно за добива от внасянето на азот в почвата, показват многократните изпитвания в производствените участъци.

За правилното развитие на бутона и за дружното изцъфтяване на посева се препоръчва да се проведе второ листно подхранване. Изискванията към торовия препарат са отново завишени.

Необходимо е да съдържа хелатизирани основните микроелементи,

повече бор и биостимулатори, както и

други полезни неорганични и органични съставки.

Това листно торене има две основни функции:

* удължаване на живота на вегетативната маса, запазване на нейната фотосинтетична активност и засилване на оттока на метаболити към нарастващите пити

* положително влияние върху формирането на частите на цветчетата и стимулиране отделянето на нектар и полен от тях

Слънчогледът е култура, която е силно отзивчива към листно хранене.

Правилно проведените в посочените фази листни подхранвания водят до преодоляване на физиологичния температурен стрес, повишаване на добива от слънчогледа и подобряване на качеството на продукцията.

Какви са възможните

проблеми при маслодайната култура?

Дефицит на молибден

B ранните фази от развитието си слънчогледът се отличава с по-високи изисквания към молибдена. Особено при студено и влажно време. При недостиг на молибден се наблюдава задържане на развитието на растенията, ветролообразни и накъдрени листа, скъсяване на междувъзлията.

Използване на вегетационни хербициди

Приложението на необходимите вегетационни хербициди може да е проблем, ако това става при неблагоприятни за слънчогледа стредноденонощни температури. За слабите млади растения това е допълнителен стрес, който не може да бъде избегнат. Опити показват, че през първите 10-14 дни след хербицидната апликация, слънчогледът преживява известен стрес, който се проявява в изразена в различна степен хлороза в зоната на вегетационния връх и малки некротични петна по първите 4-6 листа. При изпръскване на листните торове след хербицидните препарати е наблюдавано ускорено възстановяване на културата.

Опасност от ранно изцъфтяване

Слънчогледът притежава изключително силен инстинкт за размножаване и оставен сам срещу негативните природни въздействия е в състояние да формира бутон без вегетативен растеж, да цъфти предсрочно, да изхрани ограничен брой семки, но да не формира добив. Има достатъчно инструменти чрез листно торене този процес да се контролира.

Недобро опрашване и оплождане при шарения слънчоглед

При шарения слънчоглед плодникът е обикновено по-удължен и за оплождането е необходим пренос на по-голямо количество прашец. Необходимо е допълнително стимулиране на оплождането и то може да се постигне с листното приложение на микроелементи в лактатна форма.