Перспективите за изхранване на животните рязко се влошават

Жени Владинова

В много региони на Европейския съюз през първата половина на май падна твърде малко дъжд. Резултатът: растежът на ливадите не е достатъчен и цените на сеното и сламата стигнаха до най-високото си ниво от почти година. Обемът на наличните груби фуражи е изключително ограничен, дори оскъден, и държи много високи цени. А до новата реколта недостигът от фуражи ще се увеличи драстично, твърдят анализаторите на Rabobank.

В цяла Европа снабдяването с груби фуражи продължава да е изключително ограничено. Това се вижда от рекордно високата цена, предлагана за сено и тревен силаж, които все още се търгуват.

Фермерските асоциации в Германия също потвърждават изключително лошата ситуация с доставките във фермите. Особено са засегнати животновъдите в Северозападна, Източна и Северна Германия, са данните на Германската асоциация на Райфайзен (DRV), която представлява интересите на фермерските кооперации от германския селскостопански и хранителен сектор.

За да запълнят недостига в доставките и да компенсират лошото качество на реколтата от сено и слама от 2019 г., много фермери са принудени да

купуват повече комбинирани

фуражи и фуражно зърно

Но много високите цени на зърното буквално взривиха разходите им. Проблеми има и при купуване на слама и други алтернативни фуражи като листа от цвекло, кюспе, меласа и цвекло. Защото количествата от миналогодишната реколта също са много оскъдни и са необичайно скъпи.

Така след две години със значителен недостиг на фуражи рискът от 3-а поредна лоша реколта се увеличава.

Не само липсата на влага води

до лоши добиви

Много студените нощи през април и май също повлияват значително на растежа и качеството на младата трева. Земеделските производители в Баден-Вюртемберг очакват загуби в добива между 10 и 15 процента. А при по- леките почви на изток и северозапад загубите от тревни фуражи - а оттам и от сено - вероятно ще са много по-големи.

Така надеждата, че добивът ще бъде по-висок, с всеки сух ден става все по-малка. Майските дъждове липсват, а те са изключително важни за ливадите, пасищата и полските култури. Тревожни са и прогнозите на метеорологичните експерти от Wetter Online. Според тях сухият период ще продължи много дълго. И то тогава, когато е необходима много вода. Само по посока на Балтийско море и над Алпите фермерите може да се надяват на малко повече влага. За съжаление по-дълга дъждовна ситуация все още не се вижда на хоризонта, твърдят метеоролозите.

И резултатът от сушата е налице - цените на сеното

достигат 137 евро/т, а на сламата - 88 евро/т

Първият ясен признак за по-нататъшен недостиг на фуражи са именно нарастващите цени на сеното и сламата. През май цените на сеното, отчетени и от селските камари, са завишени средно с около 4,50 евро до малко под 137 евро на тон - за големите бали. Това са най-високите цени на сеното от юни миналата година. И цените на сламата също се повишават значително, и то няколко седмици преди прибирането на зърното. Затова и фермерите трябва да плащат средно по 88 евро на тон за голяма бала. Това също е с 3 евро повече в сравнение с предходния месец и са най-високите цени на сламата от юли 2019 г.

Цените на сеното през май са най-високи в Шлезвиг-Холщайн, Вестфалия и в двете области на Долна Саксония. Купувачите на сено също са принудени да сложат повече пари на масата в Бавария. Изненадващо е, че сеното е поевтиняло в почти всички източногермански райони, въпреки вече очевидната липса на фураж. Поне така отчитат борсовите агенти.

Първите коситби на тревите вече спешно се използват като фураж за животните. А фермерите от опит знаят, че обикновено първото косене е най-продуктивният добив за производството на качествени фуражи.

Най-високите цени на сено от началото на май досега са в Долна Саксония - 168 евро на тон, следват Хесен и Вестфалия - с около 140 евро на тон. На изток диапазонът на цените е широк и варира от 117 евро на тон в Саксония до 80 евро на тон в Тюрингия и Саксония-Анхалт.

Щетите вече са необратими

категорични са от Баварската асоциация на фермерите. Без обилен дъжд перспективите за растеж на фуражите и осигуряване на храна на животните се влошават. А цените на сено, слама, тревен силаж и царевица вероятно ще продължат да се покачват бързо. Лошата новина е, че поради предишните две сушави години в много ферми почти не е останал резерв от храна за животните. А тази пролет голяма част от първите коситби директно са давани за изхранване на животните поради липсата на фураж, вместо да се прави сено или тревен силаж. Така че евентуален ръст в добива на тазгодишни фуражи едва ли ще се осъществи без достатъчно количество валежи. Специалистите от The Wetter Online Service също напомнят, че сега растенията могат да абсорбират вода само от долните почвени слоеве, и то в много ограничена степен. Този проблем засяга районите, където земята е песъчлива. Само дъждовен май би могъл да облекчи ситуацията, категорични са агроинженерите.

Ситуацията е подобна на тази отпреди две години, е коментарът на Тобиас Фукс, ръководител на отдела за климата в Германската метеорологична служба. Източна Германия и части от Долна Саксония отново страдат особено тежко от екстремната априлско-майска суша. В Саксония фермерите вече определят ситуацията като драматична, твърдят от Асоциацията на държавните земеделски производители в Саксония (SLB). Настоящият мониторинг за степента на сушата показва, че Саксония е най-засегната в Централна Германия. Там липсата на влага стига до дълбоките слоеве на почвата. Горните 10 сантиметра почва са изключително сухи, а на дълбочина от 1,80 метра почти няма не вода, а влага.

Липсата на фуражи

заплашва да срине поминъка

Най-малко 20 до 40 милиметра валежи на квадратен метър са необходими за забележим ефект, коментира проблема със сушата Ан-Катрин Раушер от Баварската асоциация на фермерите в Долна Франкония. Всички земеделски култури спешно се нуждаят от вода. Раушер казва, че запасите от тревни площи почти не са се увеличили в целия регион. И ако тревата обичайно е 30 сантиметра и по-висока, в момента тя достига само до глезена. Затова сушата е особено драматична за региони с по-бедни почви. Но дори и когато вали, растенията вече не могат да компенсират загубите. За съжаление очакванията за реколтата е да бъде значително по-лоша от средната, и то в дългосрочен план, е оценката на Ан-Катрин Раушер.

Сушата ще изстреля

фуражната криза във висините

Земеделските производители и животновъдите вече на собствен гръб усещат последиците от екстремната суша. По нивите се носят сухи прашинки, летните семена не растат, има увреждане на рапицата и твърде слаб растеж на тревите по ливадите.

Тревогата на фермерите е голяма, защото зимните семена като пшеница, ечемик и рапица определено се нуждаят от дъжд, за да растат. От друга страна, посевите, засети през пролетта, като царевица, цвекло и картофи, са абсолютно зависими от валежите, за да могат изобщо да покълнат и да се развият.

И най-лошото е, че първите коситби на тревите вече спешно се използват като фураж, а тревите не са пораснали достатъчно. А фермерите знаят, че обикновено първото косене е най-продуктивният добив за производството на фураж.