Отговаряме на Борислава Благоева от София

Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо. Дайте съвет, моля, как да възстановя тонуса ѝ?

Първо, поздравления, че сте запазили цветето толкова дълго! А сега на въпроса. Омекването на листата, повяхването на цветовете и спаружването на въздушните корени говори за силно обезводняване. Трябва да проверите състоянието на корените в корите. Твърде възможно е да са изгнили или да не работят ефективно по някаква друга причина. Например повреда в образувалото се стъбло. Вземете съответните мерки при наличие на гнилостни процеси.

Следващата стъпка е да върнете тургора. Това може да стане чрез накисване на цялото растение в дълбок съд с вода за няколко часа до цяла нощ.

Оттук нататък може да се грижите така за ветеранката. Към водата добавяйте торове, но първо възстановете цялостното състояние. Хубаво е, че има толкова много въздушни корени, защото те могат да поемат функцията на тези в корите, защото ще се наложи и да пресадите.

Съветваме ви веднага да премахнете цветовете, за да не отнемат от енергията на фаленопсиса. Във вода те ще се запазят свежи задълго.