През лятото се радваме на изобилие от пресни зеленчуци. С рецептите можете да фантазирате колкото искате. А защо не опитате да направите вкусна топла салата от печени зеленчуци? Още повече че всички продукти са ви под ръка.
За тази салата е най-добре да използвате няколко вида чушки в различни цветове. Това не само ще добави различни нюанси на вкус, но ще придаде пъстрота и колорит на ястието.
Между другото това ястие е подходящо не само като салата, но може да бъде и вкусна гарнитура. Ако оставите в хладилник за няколко часа, салатата ще придобие и нови нюанси, тъй като зеленчуците поемат взаимно от сосовете си и стават още по-вкусни.
Продукти: 2 жълти чушки, 4 червени чушки, 2 тиквички, 1 син домат, 1 глава червен салатен лук, 2 стръка праз, сушен риган на вкус, 100 мл зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Зеленчуците трябва да бъдат добре измити, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и почистете патладжана. Оставете го настрана в купа, като го поръсите отгоре със сол. Патладжанът трябва да се остави осолен за 15 няколко минути, за да пусне сока си и се премахне горчивината му.
Всички предварително нарязани на кубчета зеленчуци се нареждат в тава за печене.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Полейте зеленчуците със зехтина (ако нямате зехтин и слънчогледовото масло ще се справи). Поръсете с риган и подправки по ваш вкус и разбъркайте добре. Покрийте формата с фолио и поставете във фурната. Печете половин час на 160 градуса. След половин час махнете фолиото и оставете зеленчуците още десет минути да се запекат.
Сервирайте топло. Ако желаете, можете да поръсите със ситно нарязан магданоз и копър.
Коментари