Избухвания на птичи грип в Полша, Дания и Германия преди седем седмици. Ето и подробности за щетите от поредната инвазия на инфлуенца по птиците в Европа.

15 май 2020 г.: Птичият грип в квартал Бьорде се счита за изгасен
Около седем седмици, след като случаят с инфлуенцата по птиците стана известен в съоръжение за угояване на пуйка в района Бьорде, рискът от разпространение е предотвратен. Ограничената зона и зона за наблюдение около Виглиц в община Bulstringen бе вдигната на 14 май (четвъртък), съобщават от Националната референтна лаборатория на Института Фридрих Лефлер. Още на 27 март официално бе определено клиничното подозрение за инфлуенца по птиците. Открит е патогенът H5N8 . Умъртвени са около 19 000 пуйки за угояване и контактна популация с 13 000 млади пуйки.

29 април 2020 г .: В Унгария около 3,5 милиона птици са избити. Птичият грип се разпространява все повече и повече. Сега той е обхванал 226 компании в Унгария. 3.5 милиона птици са избити в южните квартали Бач-Кискун и Цонград, съобщава старши ветеринарен лекар Лайош Бонар. В районите, където стопанствата са твърде близо едно до друго, 870 000 домашни птици се налага да бъдат изтребени, за да предотвратят разпространението на вируса.

31 март 2020 г .: открит птичи грип при 20 000 пуйки. В община Bulstringen в област Borde, ферма за пуйки с 20 000 птици при тестване е дала положителни проби за силно патогенната инфлуенца по птиците от подтипа H5N8. Това е потвърдено от Националната референтна лаборатория на Института Фридрих Льофлер. Властите се опитват да предотвратят разпространението на инфлуенцата по птиците.

За целта е установена зона с ограничен радиус от 3 километра и зона за наблюдение с радиус от 10 километра . Фермерите, отглеждащи домашните птици в района, трябва незабавно да съобщават за всяко заболяване на ветеринарното ведомство.