За изкуствено осеменяване на една пчелна майка са необходими 8 куб. мм. семенна течност, която се взема от 8-12 търтея.

А първите апарати за изкуствено осеменяване на пчелни майки са създадени през 1920 г. След това те непрекъснато се усъвършенстват.
Най-точен показател за неколкократното съешаване на майката, т. е. с няколко търтея, е голямото количество сперма в семенното мехурче и яйцепроводите, което не може да бъде отделено само от един търтей.

Оплождането на майката от търтей се нарича копулация. Тя се извършва на височина около 25 м и протича в кръжащ полет.
Опитът е показал, че яйцата на пчелната майка може да се превозват и на големи разстояния, но при температура от 10 до 25 градуса по С. Яйца, снесени преди повече от 24 часа, се запазват най-дълго време.

Търтеевите сборища са места с благоприятен климат на около 3-4,5 км от пчелина, в който струпванията на търтеи продължават ежегодно, въпреки че новите търтеи не получават специална информация за тях.

Когато са отглеждани при неподходящи условия (малко млади пчели, слаби пчелни семейства) майките са с черни крака, а понякога и цялото тяло. Отглежданите при добри условия майки са с кафяви или кафявочервеникави крачка.

Оплодената майка може да остане в нуклеуса, докато пчелите започнат да запечатват снесеното от нея пило. След това майката се поставя в отводка или в по-голям нуклеус, където тя ще може да снася непрекъснато яйца и яйчниците й да се развият напълно. Развитието на яйчниците продължава около два месеца.

Ако при преглед пчелната майка излети от нуклеуса, пчеларят не трябва да се безпокои. Майката, няма да се загуби, тъй като при оплождането тя вече е извършила ориентировъчното си облитане и ще се завърне.