инж. Васил Гонгалов

Когато ни се налага да отсъстваме за няколко дни от вкъщи,често изниква проблемът как да осигурим влага на цветята. На фигурата е показана автоматична поливачка за цветя ,която действа дори няколко седмици

1. От памучен плат изрязваме лента - 1наскицата, с ширина около 4-5 см.(може да бъде фитил за газена лампа, от тензух или друг плат, който да попива лесно вода).

2. Огъваме (усукваме) тази лента равномерно, докато получим дебелия фитил - 2, върху който усукваме тясна лента от полиетилен 3 (изрязана например от найлонова торбичка).

3. Краищата на найлона се зашиват с конец или се завързват, за да не се изхлузят от фитила.

4. Краищата на фитила оставяме свободни около 5 см и ги разчесваме на отделни ивички. Саксията с цветята - 4, поставяме на по-високо място - например върху сандъче, малко столче или обърната тенджера - 5.

5. Единия край на фитила закопаваме дълбоко в земята непосредствено до стената на саксията.

6. Другия му край поставяме на дъното на съд, пълен с вода. Трябва да прикрепим стабилно фитила към ръба на съда, за да избегнем изхлузването му, когато се напои с вода и натежи.

Саксията с цветето се поставя възможно най-близо до съда с вода и по-високо от равнището на водата.

Под саксията и резервоара за всеки случай се поставя полиетилен. Не е излишно цялото приспособление да се изпробва, преди да заминете.