Някъде в средата на пролетта все повече ни се иска да прекарваме колкото е възможно по-дълго сред природата. И ако не можете да отидете на пикник по време на карантината, защо да не си направите барбекю близо до дома или на вилата.

Не е тайна, че скарата е мъжка работа, докато гарнитурите и салатите лежат на женските ръце.

Днес сме ви подготвили няколко рецепти за салати, за които няма да съжалявате че сте ги приготвили.

С глухарчета

Продукти: 150 г цветове от глухарче, 2 яйца, 150 г репички, 2 суп. лъж. майонеза, сол и черен пипер (смлян) на вкус.

Приготвяне: Цветовете от глухарче съберете от чисто място - от двора, далеч от пътищата и от места, където не минават животни. Накиснете ги в подсолена вода (поне 1 суп. лъж. на литър) за половин час. Така ще премахнете горчивината.

Сварете яйцата до готовност. След като изстинат, ги обелете и настържете на едро ренде. Измийте репичките и ги нарежете на кръгчета. Извадете глухарчетата от водата, подсушете, нарежете ги на ситно или ги накъсайте и ги смесете с репичките и яйцата.

Можете да подправите салатата с майонеза или заквасена сметана. Не забравяйте да подправите със сол и черен пипер.

Между другото, французите наистина харесват тази салата.

Топла салата от патладжани

Продукти: 4 патладжана, 4 чушки, 4 глави лук, 4 домата, 1 морков, 3 ч.л. сол, 1 връзка магданоз, 3 суп. лъж. зехтин, 1 ч.л. захар

Приготвяне: Заемете се с приготвянето на синия домат. Нарежете го на тънки филии и накиснете за половин час в солена вода. През това време можете да нарежете останалите зеленчуци.

Извадете патладжана от водата и леко го изстискайте. Запържете на грил-тиган на силен огън. Можете да добавите малко зехтин.

В отделен тиган загрейте маслото и запържете лука, предварително нарязан на пръстени. След няколко минути добавете нарязаните на кубчета чушка и морков. Поръсете със захар.

Задушавайте зеленчуците до полуготовност. След това прибавете нарязаните домати и гответе още няколко минути. След като доматите започнат да омекват, махнете съда от котлона.

Прехвърлете пържените патладжани в чиния за сервиране и покрийте със зеленчуковата смес. Поръсете с нарязан магданоз и оставете за 10 мин. Сервирайте зеленчуците на масата още топли.

Арменска салата за барбекю

Продукти: 4 патладжана, 5 домата, 5 чушки, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 3 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер (млян) на вкус

Приготвяне: За тази салата ще ви трябват печени зеленчуци. Първо изплакнете и подсушете патладжана, чушките и доматите и ги мушнете във фурната или ги поставете на скарата. Проверката дали зеленчуците са готови е проста. Ако корите лесно се белят, значи са готови и можете да ги извадите. Оставете да се охладят и обелете.

Нарежете запечените зеленчуци на малки кубчета. Прехвърлете в дълбока купа и добавете лук и чесън. Подправете сместа на вкус и полейте със зехтин. Разбъркайте и сервирайте.

Репички със сметана

Продукти: 10 репички, 1 яйце, 0,5 кофичка заквасена сметана, 50 г зелен лук, сол и черен пипер (смлян) на вкус.

Приготвяне: Сварете твърдо яйцето. През това време изплакнете и подсушете репичките и лука. Нарежете ги както ви е удобно, но най-добре е репичките да бъдат на тънки кръгчета.

Охладете и обелете яйцето. Отделете жълтъка от белтъка и последния го накълцайте на дребно. От жълтъка пригответе сос. Намачкайте го с вилица и смесете със заквасената сметана. Подправете със сол и черен пипер.

Изсипете репичките, нарязаните белтъци и лука в купа в купа за салата. Полейте със соса от жълтък и сметана. Разбъркайте добре и сервирайте.

Салата с консервирани гъби

Продукти: 3-4 кисели краставички, 300 г мариновани гъби, 350 г грах от консерви, 1 глава лук, 3-4 яйца, 1 връзка копър, 200 мл заквасена сметана, сол на вкус, черен пипер (смлян) на вкус

Приготвяне: Тази салата обикновено се приготвя на слоеве. Първо сварете яйцата. Охладете ги и ги настържете на едро ренде. Гъбите и краставиците се нарязват произволно на малки парченца.

Обелете лука и го нарежете на тънки пръстени. Накълцайте копъра.

В дълбока купа сипете слой грах. Следват яйцата, краставиците, гъбите и нарязания копър. Сложете лука в последния слой.

Намажете отгоре със сметана, която предварително сте подправили със сол и черен пипер. Преди сервиране е препоръчително да изстудите салатата в хладилника.

Класическа пролетна салата

Продукти: 50 г зелен лук, 2 домата, 1 ч.л. зехтин, сол и черен пипер (смлян) на вкус.

Приготвяне: Изплакнете и подсушете зеленчуците. Нарежете доматите на средно големи филийки и прехвърлете в купа. Нарежете лука и поръсете с него доматите. Подправете ги със зехтин, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и сервирайте. Това е може би най-лесната салата за скара.

Грузинска

Продукти: 3 краставици, 3 домата, 1 червен салатен лук, 40 г орехи, 2-3 скилидки чесън, 10 г магданоз, 1 суп. лъж. винен оцет, 2-3 суп. лъж. вода, сол и млян черен пипер.

Приготвяне: Изплакнете и подсушете зеленчуците. Нарежете краставиците на малки парченца, а доматите на филийки. Обелете лука и нарежете на полумесеци. Магданоза просто го накълцайте.

Чесъна и орехите смелете в блендер. Подправете със сол и черен пипер и добавете оцет. Разбъркайте всичко. Към сместа можете да добавите малко вода - трябва да има консистенцията на гъсто палачинково тесто.

Прехвърлете зеленчуците в чиния и поръсете с нарязания магданоз. Полейте със соса и объркайте.

Предястие с краставици и сусамово семе

Продукти: 1 кг краставици, 2 суп. лъж. сусамово семе, 1 суп. лъж. сладък червен пипер, 60 мл соев сос, 3 скилидки чесън, 1 литър вода, 3 суп. лъж. оцет, 2 суп. лъж. чили сос, 3 ч.л. захар, 5 суп. лъж. сол, зехтин, черен пипер (смлян) на вкус

Приготвяне: Изплакнете краставиците и отрежете връхчетата от двете страни. Поставете от двете страни на краставицата пръчки, нож или дъска за рязане и направете коси разрези. Целта е да не срежете краставицата до долу. Повторете същото и от другата страна.

Прехвърлете всички нарязани краставици в дълбока купа. Поръсете ги с 3 супени лъжици сол и ги разбъркайте. Оставете ги да си пуснат сока. Междувременно запържете сусамовото семе на сух тиган. Счукайте го в хаванче. Смачкайте чесъна.

Смесете чесъна със сусамовото семе, чили соса и червения пипер. Загрейте малко количество зехтин на котлона. Сипете всички подправки, разбъркайте добре и изключете котлона.

Изцедете краставиците от отделилия се сок и ги залейте с пикантното масло.

Поставете водата на котлона, изчакайте да заври и добавете соевия сос. Прибавете останалата сол, оцет и захар. Прехвърлете краставиците в тази марината. След като изстине, можете да сервирате.

Препоръчваме да приготвите предястието ден преди барбекюто. Краставиците се запарват и стават по-вкусни.