Опитайте, приготвя се много бързо и е много вкусен
Продукти за тестото: 400 г брашно, 0,5 ч. лъж. сода, 0,5 ч. лъж. сол, 100 г маргарин със стайна температура, 100 г заквасена сметана, 2 яйца, 1 суп. лъж. захар
Приготвяне: Смесете брашното със солта и содата. Разбийте леко яйцата със захарта и постепенно прибавете брашното.
Добавете заквасената сметана и маргарина. Омесете тестото и го поставете в хладилника за половин час.
Подготовка на пълнежа: Нарежете ябълките (4-6 броя) на ивици и ги пуснете в малко количество вода да къкрят известно време, до омекване. Добавете захар на вкус.
Разделете тестото на две части. Разточете една и я поставете в тава за печене или във форма, като се стараете да има леко задигнати бордове отстрани. Отгоре изсипете ябълковия пълнеж. Разточете и втората половина на тестото и я нарежете на лентички. От тях направете преплетена решетка върху ябълковия пълнеж. Отстрани притиснете лентите и покрийте с плитка от тестото.
Отгоре намажете с разбито яйце и печете във фурна на 180-200 градуса до златисто. Охладете малко готовия пай и поръсете с пудра захар.
Коментари