Низходящата тенденция на пазара на птиче месо в Полша протича по-бързо, отколкото в другите страни-членки на ЕС, и това може да предизвика вълна от фалити в сектора, предупреждават от Полския национален съвет по птицевъдство (KRD-IG).
Статистическите данни от средата на март до средата на април показват, че средната цена на бройлерите в ЕС е намаляла 8,4%. А намалението на полския пазар е много по-голямо – 37%. Излишъкът на пазара може да състави месечно 40 млн. глави.
В повечето страни-членки на ЕС се наблюдава повишено търсене на птиче месо, но основно то се покрива от вътрешно производство, тъй като заведенията за обществено хранене в Европа са затворени от средата на март.
Освен това пандемията от коронавирус направи невъзможни продажбите на инкубационни яйца, пилета и птици, което ще доведе до вълна от фалити в сектора, добавя KRD-IG на страницата си в Twitter.
Представители на бранша алармират, че без подкрепа от страна на държавата или от ЕС ще понесат значителни загуби и част от полските птицеферми ще прекратят дейността си.
Полша e най-големият производител на птиче месо в ЕС.