Температурно-влажният режим на инкубация на пуешки яйца е е един от основните фактори, определящи качеството на излюпените малки.
Едно и също температурно ниво влияе различно на развитието на ембриона в зависимост от влажността и вентилацията. Влажността от своя страна влияе върху загубата на вода от яйцето по време на инкубацията за нагряване и пренос на топлина.
Важен контролен индикатор за инкубацията е наличието на вода, което се отразява на качеството на излюпените пуйчета.
Загубата на яйчена маса започва веднага след снасянето и продължава до появата на пуйчето. Този процес зависи от сезона, възрастта на птицата, теглото на яйцето, физическите свойства на черупката и т.н.
Обикновено загубата на тегло в пуешките яйца е 10,5-12%. Правилното разпределение на загубата на влага от яйцеклетката през определени инкубационни периоди е важно за нормалното развитие на ембрионите. В началото на инкубацията загубата на яйчната маса настъпва поради изпаряването на водата от протеина, така че тези загуби трябва да бъдат намалени.
През втората половина на инкубацията пуешките ембриони растат много бързо. Тази енергия на растеж се осигурява от кръвоносната система на жълтъчния сак, който се развива много бързо.
В резултат на високия темп на растеж пуешките ембриони са особено чувствителни към липсата на кислород в яйцето.