Подсилването на организма зависи от сезона, възрастта и от ръста

Когато се преценява какви витамини да се дават на кучето, от основно значение е и темпераментът, и начинът на отглеждане - дворно или стайно е кучето?

Затова, когато купувате витаминни препарати, внимателно четете поясненията на опаковката. Там трябва да е описано какви витамини и микроелементи се съдържат и как трябва да се приемат.

Ако кучето ви е здраво и ще ги давате профилактично може да спазвате указанията. Но ако любимецът ви има някакви здравословни проблеми, само ветеринарният лекар ще ви даде най-точната дозировка и времетраене на приема.

Кои са външните признаци за недостиг на витамини

1. Изкривяване на гръбнака и и-образни задни лапи - тогава по всяка вероятност липсва калций или фосфор. Или организмът на кучето не ги усвоява пълноценно от храната. Най-добрият начин за подобряване на количествата на вит.Д е повече време на открито и на слънце. Следва храната - рибено масло, яйца, черен дроб. Костното брашно също е добър източник на фосфор и калций едновременно.

2. Загуба на тегло - не расте, очите му са възпалени - липсва вит. А. Лесно ще се справите и в този случай - давайте му риба или рибено масло на капсули.

3. Анемия - загуба на апетит, обща отпуснатост, суха кожа, пърхот - всичките тези симптоми доказват липсата на витамини от група В. Всички те се съдържат в суровото месо. Най-важен е вит. В1 - съдържа се в плодовете, В2 - в млечните подукти, В6 - в рибата и сиренето, В12 - в месото, рибата, млечните продукти.

4. Дерматит - при него се наблюдават напуквания на кожата и пигментни петна - недостиг на вит. РР. Ще се оправите с проблема, като давате на кучето да яде риба, месо, черен дроб.

Най-големи количества от вит. РР има в елдата. Може да добавяте в храната на кучето и мая - тя също съдържа вит. РР.

Понякога апатията на кучето е сигнал за здравословен проблем
Понякога апатията на кучето е сигнал за здравословен проблем
Приучете кучето си от малко да яде сурови моркови
Приучете кучето си от малко да яде сурови моркови
Не хранете любимеца си само със суха храна
Не хранете любимеца си само със суха храна