Слушайте ги и при нужда вземете бързо мерки

От пухкави топчици 2-3-седмичните пилета вече се оперяват по крилата и опашката и започват бързо да растат. Как да се грижите за тях?

Осигурете им осветление.

След първата седмица може да се намали продължителността на светлинния ден до 16-18 часа в денонощие. Като си лягате, гасете лампата в брудера, като ставате - я палете. Това е важно, за да могат малките през нощта да си почиват да огладнеят и да започнат новия ден.

Регулирайте температурата. Това е най-голямата промяна, която трябва да направите за пилетата. Като започнете от втората седмица намалявайте температурата ,с 3-5 градуса всяка седмица, докато не стигне до стайна температура. При използване на нагревател регулирайте височината съобразно ръста на пилетата.

Преместете хранилките и поилките на пилетата по-далеч от топлинния източник. Малките чудесно намират храната в прохладната зона на брудера.

Два пъти дневно сменяйте водата в поилките, като тя трябва да е със стайна температура.

Редовно мийте хранилките и поилките им.

Най-добре е да сложите съдовете с вода и храна на поставка, за да им е по-удобно да ядат и пият.

Слушайте пиленцата. На тази възраст те постоянно издават меко писукане, спокойно по звучене. Ако на 2-3-седмичните пилета нещо не им харесва, те изпитват стрес: при студ, горещина и глад те започват да писукат рязко и високочестотно. Разберете какво не им е наред и оправете бързо нещата.