Започва интензивна растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели

През настъпващия месец е много важно да успеем да предпазим лозовите насаждения от болести и неприятели - екскориоза, мана, брашнеста мана (оидиум), гроздови молци, акари, листозавивачки и др. За успешна борба срещу екскориозата най-важни са третиранията, когато леторастите са във фаза пеперуда и 3-и лист.

Борбата с брашнестата мана

започва при дължина на леторастите 4-7 см, като се провеждат 1-2 предцъфтежни и 2-4 следцъфтежни пръскания в зависимост от чувствителността на сорта и вида на препаратите. При маната борбата се извежда при поява на първите “мазни” петна.

Други важни дейности в лозята са поддържането на насажденията чисти от плевели и поддържане на оптимална почвена влага.

През месеца трябва да се извършват и резитби на зелените части. По този начин се регулира растежът и плододаването на лозята. Към зелените резитби спадат филизенето, прищипването и кършенето.

* При филизенето се отстраняват излишните леторасти, покарали от спящи пъпки и ъглови очи. Премахват се и тези, покарали от спящите очи по стъблото при стъблените формировки. Отстраняват се безплодните и слабо развитите плодни леторасти. Запазват се само тези, които ще се използват при бъдещата резитба. Операцията трябва да се извършва след пълно очертаване на ресите, когато леторастите достигнат 15-20 см и не са вдървесинели.

* При прищипването се отстранява се растежният връх на летораста с 1-2 недоразвити листа. Извършва се срещу източване на ресите в мустаци. Прилага се при приземни млади, буйни лозя и чувствителните сортове, като Плевен, Хамбургски мискет, Болгар. Прищипването се извършва след очертаване на ресите, когато на летораста са образувани 6-8 листа.

* Кършене се извършва за предотвратяване на изресяването, а също така и при неблагоприятни условия по време на цъфтежа при:

- чувствителните винени сортове - Червен мискет, Ркацители, Мерло, Пино Шардоне, Каберне Совиньон;

- десертните - Супер ран Болгар, Кардинал, Брестовица, Италия.

Отстраняват се върховете на леторастите с по-голям брой 4-7 недоразвити листа. Най-добър резултат се получава, ако кършенето се извърши 5-6 дни преди или в началото на цъфтежа.