Вредната житна дървеница поврежда стъблата и зърната

29 април 2020
Растениевъдство
11916
Няма снимка
Навременните мерки срещу вредителите гарантира опазването на зърнената реколта Снимка: Ваня Велинска
1 2 3 4 5 6
 

Борбата срещу неприятеля включва два етапа - първо мерките са насочени към възрастните, а след това към ларвите

Опазването на пшеницата от вредители е сред основните грижи, които трябва да се полагат, за да се гарантира зърнената реколтата. Сред най-опасните вредители по житната култура е вредна житна дървеница, която напълно заслужено носи името си. Освен пшеница макар и по-слабо тя напада също ечемик и ръж.

Неприятелят се среща навсякъде у нас, но в особено голяма плътност в полетата на Североизточна България.

Вредната житна дървеница развива едно поколение годишно. Зимува като възрастно насекомо под опадалата шума в покрайнините на гористите местности. През пролетта, когато температурата достигне 8-9 градуса, дървениците възобновяват жизнения си цикъл. В топлите часове на деня излизат от убежищата си и започват да се хранят, като смучат сок от различни житни треви. Когато времето е по-хладно, дървениците отново се прибират.

В отделни години пролетната миграция от местата на зимуване до пшеничните полета настъпва в различно време, разясняват ентомолози. Обикновено тя започва в края на март Ц началото на април, а в Добруджа Ц малко по-късно. Продължителността е различна и зависи основно от температурните условия.

Масовата миграция настъпва при температура около 12 градуса и средна максимална температура около 20 градуса. Неприятелят мигрира при тихо и слънчево време, като по-рано мигрират мъжките насекоми.

В хладните часове на деня, както и при студена и дъждовна пролет, дървениците се крият в кухите слънчогледови стъбла, под растителните остатъци, буците пръст, камъните, в пукнатините на почвата и в основата на растенията, т.е. места, които са защитени от вятър.

В началния си период на развитие дървениците се хранят със сок от долната част на стъблото на житните растения

Вследствие на повредата централният лист пожълтява, усуква се и изсъхва. По-късно със затопляне на времето насекомите се придвижват нагоре по стъблото на растенията, където то е по-добре огрявано от слънцето. Те смучат сок от листата, които завяхват над мястото над повредата. Впоследствие дървениците пробиват влагалището на последния лист и смучат сок от класа. След нанесените повреди в местата на убождане не се формират класове, вретеното се изкривява, осилите се накъдрят. Засегнатите растителните части побеляват и след една-две седмици изсъхват. Тази повреда е известна като частично белокласие.

Непосредствено след изкласяването дървениците смучат сок от стъблото над последното коляно. В мястото на убождане тъканта загива, става кафява, а стъблото изтънява. Класът придобива бял цвят и стои изправен, а последният влагалищен лист остава зелен. Тази повреда е известна като пълно белокласие.

Обикновено копулацията на вредната житна дървеница съвпада с миграцията. Отначало неприятелят снася яйцата си по растителните остатъци основно по царевични и слънчогледови стъбла. По-късно тя снася яйца по долните изсъхнали листа, след това по горните, а след изкласяването - и по класовете на нападнатите растения.

Ларвите от първа възраст се появяват по време на изкласяването на житните култури, но се развиват във фазите цъфтеж и млечна зрелост.

Ларвите от втора възраст се срещат през периода на млечна и восъчна зрелост на пшеницата, но основно се развиват по време на млечна зрелост. Те се изхранват с вегетативните части на културата.

Ларвите от трета възраст се появяват след изкласяването на пшеницата, но се срещат по време на млечна и основно във восъчна зрелост.

Ларвите от четвърта възраст се срещат от фаза восъчна зрелост до средата на пълна зрелост, а тези от пета възраст Ц във фазите восъчна и пълна зрелост.

Развитието на ларвите зависи от времето и може да завърши от месец до два месеца и половина.

Ларвите повреждат плевите, които побеляват, а след като зърната се формират Ц смучат сок от тях. Зърната, които са повредени в млечна зрелост, остават спаружени. Тези, нападнати във восъчна зрелост Ц са плоски или леко вдлъбнати в мястото на убождането. При увредените зърна, които са със стъклен лом, се образува тъмно петно с по-светъл ореол, а при тези с брашнест лом Ц мястото на повредата не личи.

Възрастните дървеници от новото поколение се появяват в края на юни Ц началото на юли, като се хранят усилено. Подходящи условия за масово намножаване на дървениците са сухо и топло време през този период, както и наличие на храна. Благодарение на нея дървениците натрупват мастни запаси в тялото си, необходими за успешното им презимуване.

Лятната миграция на вредна житна дървеница започва в средата на юли.

Дървениците се заселват в покрайнините на горички, като предпочитат места с по-тънка листна покривка, в основата на тревните туфи и по полянките, покрити с листа. Есенната миграция започва през септември Ц октомври.

При нея дървениците се отправят към зимните си убежища.

Вредната дейност на дървеницата обхваща два етапа

През първия тя поврежда стъблата на житните култури, много от които загиват. През вторият напада зърното, в резултат на което се намалява количеството му и се влошава качеството му. Вследствие на това се понижават показателите му Ц влошаване на глутена, намаляване на общия и чистия белтък. Повредените зърна имат по-ниска абсолютна и хектолитрова маса и лоши хлебопекарни качества.

В резултат на повредите, причинени от житните дървеници по зърното на пшеницата, кълняемостта на посевния материал се понижава между 40-70%, показват изследвания.

Химичната борба срещу вредната житна дървеница се извършват на два етапа. Първият се провежда след приключване на пролетната миграция. Съотношението на мъжките и женските насекоми трябва да е 1:1. Прагът на икономическа вредност е 2-4 броя на квадратен метър: 2 броя, когато посевите са редки и слаби, 4 броя - при добре развити. За третиране срещу възрастните насекоми има регистрирани богат набор от инсектициди.

Вторият етап от борбата срещу вредна житна дървеница е насочена срещу ларвите. Тя се провежда при плътност 2 и повече броя на квадратен метър, когато 30% от тях се намират в трета възраст. И тук инсектицидният лист е много дълъг. Борбата срещу ларвите е по-ефикасна, тъй като те са по-чувствителни на химически препарати. Освен това с третирането срещу дървениците се намалява популацията на листните въшки, пшеничения трипс, житарите, цикадите и други неприятели.

Още от Растениевъдство
0

Балансираното хранене подпомага правилното развитие на растенията сега и през цялата вегетация, като предопределя получаването на качествено зърно и по-високи добиви За получаването на високи

0

Информационно-обучителен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане” ще проведе

0

Денят на отворените врати, посветен на зърнено-житните култури, ще  е на 3 юни, съобщиха от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Началото ще е в 10

0

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

0

Променливото време може да стресира младите растения, а затормозеното им развитие да се отрази на добивите и качеството на получената продукция 28Ваня Велинска Слънчогледът е втората по значение

Последни новини
0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

0

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

0

През месец май Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 23 сигнала за щети от кафява мечка, съобщават от регионалната инспекция. Установени са 9 случая на нападения над пчелини

0

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роднински връзки между Атанас Бобоков и вицепремиера Красимир Каракачанов и бившия собственик на КТБ Цветан Василев, и срещи с Васил Божков били описани по делото срещу собственика на заводите “Монбат”. “Какво нередно има в това, че са се виждали с Божков, като допреди 3 месеца всички се виждаха с него, а допреди няколко години и с Цветан Василев

Българският спорт загуби една от големите си фигури Европейската борба е имала само двама президенти в историята си. Пърият е германецът Херман Швиндлинг, който поема поста през 1978 година при създаването на континенталната централа на конгреса на световната в Оулу, Финландия. Той умира през 1995 година и на неговото място идва членът на

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк