По време на Открития ден на Института по лозарство и винарство в Плевен - 28 август, посетителите ще бъдат изненадани със сладолед от вино – бяло и червено, но ще има и по-екстравагантно предложение: фрапе от вино. За целта гостуват специалисти от Института по криобиология и хранителни технологии в София.

Фрапето ще бъде приготвено от наложен пелин, бяло и червено вино – емулсия с добавени билки, която се разрежда с мляко, разказа пред БНР доц. Емил Цветанов – директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

"Ние самите още не знаем какво ще излезе. То се прави от обезалкохолено вино, до 3-4%, което минава в категорията подправка".

Ще бъде демонстрирано още вино, чийто алкохол е изпарен под вакуум. Все повече се търсят по-леки, по-пивки вина, с по-малък процент алкохол, отбелязва ръководителят на института.

През настоящата година заради рязкото падане на температурите след затопляне на места реколтата е 100% загинала, особено в Южна България и Черноморието, отчитат спациалистите.

"Имаха поражения. Разговаряли сме с колеги, имахме и обаждания за съвет от самите служби по земеделие по места. При нас засега вървят добре нещата. Започва отново и сушата – вторият фактор, който допринесе за лошата минала година, защото тези, които не пострадаха от градушката, ги удари сушата", коментира доц. Цветанов.