Най-опасните неприятели са:

От неприятелите по ягодата най-сериозни вреди нанасят: ягодова листна въшки, ягодово стъблохоботниче, ягодов пъпкопробивач, мъхнат бръмбар, ягодов акар и др.

Листни въшки

Бялата ягодова листна въшка се развива целогодишно по ягодата. През пролетта въшката се активизира, като смуче сок от младите листа. По-късно неприятелят преминава върху долната част на листната петура и върху листните дръжки.

Като повечето листни въшки и тази има двойна вреда, тъй като пренася вирусни болести, които са изключително опасни, и както казахме - водят до загиване на ягодовото насаждение.

Пръсканията срещу въшката трябва да се редовни. Първото е преди цъфтежа. По време на беритбата трябва да се внимава с избора на инсектицид, задължително да е с малък карантинен срок. След обиране на плодовете - също се третира.

Ягодови хоботници

Ягодовият стъблен хоботник напуска мястото на зимуване през пролетта, още през март. В топлите часове на деня неприятелят се храни, като прави убождане на плодните и листните дръжки. Повредените части изсъхват и окапват.

Женските насекоми снасят яйца в цветните дръжки. Излюпените ларви се изхранват с вътрешността на повредените дръжки.

Ягодовото хоботниче се появява в ягодовата леха преди цъфтежа на растенията. Храни се като нагризва пъпките, листните и плодните дръжки. Най-опасни са повредите по време на яйцеснасяне, тъй като се нагризва цветната дръжка. След седмица цветните пъпки окапват.

Младите бръмбари се появяват по време на зреенето на ягодите. Те се хранят с младите листа, което не е особено голяма вреда.

Ягодовият коренов хоботник се появява след приключване на беритбата на плодовете. Бръмбарите се хранят, като нагризват периферията на листата. Гризат нощем, а денем се крият в почвата.

Ларвите от новото поколение отначало се хранят с корените, а по-късно се вгризват в коренището и в подземното стъбло. Нападнатите растения увяхват и изсъхват.

Третирането срещу хоботниците се извършва преди показване на цветните пъпки. А срещу кореновия хоботник, се пръска и след приключване на беритбата.

Ягодов акар

Акарът развива 7-8 поколения през годината. Най-често вреди по най-младите листенца, от които смуче сок. Вследствие на повредата те пожълтяват и остават дребни. Плодовете също са дребни и безвкусни. При силно нападение растенията могат да изсъхнат.

Ягодовите растения задължително се третират като се използва подходящ акарицид.

Голи охлюви

Този неприятел се развива при повече почвена влага. Вредата, която причинява, е по плодовете, и се изразява в нагризването им.

Голите охлюви са активни през нощта, а в хладно и дъждовно време и през деня.

Срещу неприятеля се използват готови примамки или се приготвят домашни.