Те са незаслужено пренебрегван деликатес

Има продукти в кухнята, които незаслужено пренебрегваме и избягваме да ги готвим, просто защото не знаем какво да приготвим от тях. Един такъв продукт са пилешките сърца. Те са деликатес, който по правило заобикаляме. Днес сме решили да ви дадем идеи как и с какво да сготвите субпродукта, така че всички вкъщи да си оближат пръстите.

1. Сърца в сметана с гъби

Комбинацията от пресни гъби, мека сметана и пилешки сърца е отличен избор за ценителите на добрата кухня.

Опитайте тази лесна рецепта, която не отнема много време за приготвяне, но определено ще ви хареса и ще присъства често на масата ви.

Продукти: 400 г сърца, 100 г пресни гъби, 250 мл заквасена сметана, 1 глава лук, 1 морков, сол и черен пипер на вкус, дафинов лист, растително масло.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете зеленчуците. Изплакнете старателно сърцата под течаща вода и ги подсушете. Изрежете кръвоносните съдове и мазнините в горната част.

В тенджера или дълбок тиган сипете малко количество олио. Изсипете сърцата и оставете да се задушават около 10-15 минути, като ги разбърквате от време на време.

Нарежете лука наситно и добавете към сърцата Пържете още 3 минути. Гъбите нарежете на кубчета или на по-големи парчета и също ги прибавете в тигана. Разбъркайте и оставете да къкри 5 минути;

Нарежете морковите на големи ленти или на кубчета. Сипете ги при останалите продукти в тиган и оставете да къкри още 7 минути, докато поомекнат. Прибавете сметаната и подправете със сол, черен пипер и дафинов лист.

Покрийте с капак и оставете да къкри до готовност за 20 минути.

Сервирайте топло с гарнитура според сезона.

2. Гъста и вкусна супа

Супата е нещо, което трябва да бъде в менюто през седмицата, не само защото е полезно и здравословно ястие, но и е лесна за приготвяне. Особено, ако я правите не с традиционното месо, а с нежни пилешки сърца.

Продукти: 700 г пилешки сърца, 4 картофа, 2 моркова, 1 глава лук, 50 г паста (фиде, спагети, талиатели), 1 скилидка чесън, 1 връзка зелени подправки (магданоз, копър), сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Изплакнете сърцата, отстранете ципите, мазнините и кръвоносните съдове. Нарежете ги на едри парчета или на кубчета. Прехвърлете ги в тенджера, залейте с вода и поставете на котлона да заври.

Обелете и нарежете картофите. Добавете ги към супата и изчакайте отново да заври. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.

Нарежете лука и морковите и ги задушете за 5 минути в тиган с малко мазнина. Изсипете ги в тенджерата при останалите продукти и отново разбъркайте.

Прибавете към супата пастата (можете да използвате както дългите видове, така и всички останали видове). Добавете ситно нарязания магданоз и оставете известно време на котлона да поври, докато се свари пастата.

3. Шишчета от сърца

За приготвянето на класическо барбекю са подходящи не само свинско, агнешко или телешко месо, но и пилешките сърца. Не забравяйте да опитате това ястие, което може да се приготви както у дома във фурната, така и на открит огън.

Продукти: 1 кг пилешки сърца, 4 глави лук, 300 г майонеза, 2 суп. лъж. горчица, сол, черен пипер и подправки за скара на вкус.

Начин на приготвяне: Изплакнете и почистете месото. Нарежете лука и го добавете към сърцата. Подправете с майонеза и горчица, разбъркайте старателно. Поръсете отгоре с подправката за скара и отново разбъркайте. Покрийте съда с капак и оставете в хладилника за 60 минути.

Нанижете на шишчета, като редувате парченца месо и лук. Готовите шишчета можете да печете във фурната или на скарата или да ги изпържите до получаването на апетитна кафява коричка.

4. Необикновена салата

От пилешки сърца се приготвят не само супи и основни ястия. Те са много вкусни и постни, като основа на лека салата за обяд или вечеря.

Продукти: 1 кг сърца, 5 яйца, 1 глава лук, 350 г моркови по корейски, сол и майонеза.

Начин на приготвяне: Изплакнете и почистете сърцата от мазнини и вени. Прехвърлете ги в малка тенджерка и ги варете около 15 минути, до готовност. Оставете ги да се охладят и ги нарежете произволно на кубчета или ивици;

Сварете твърдо яйцата и ги нарежете или настържете. Лукът нарежете на кубчета и го запържете в тиган с много малко мазнина до златисто кафяво.

Пригответе морковите според рецептата и ги добавете в купата. Разбъркайте добре и подправете по желание с майонеза.

5. Пастет от пилешки сърца

Когато традиционният пастет от свински или пилешки черен дроб вече ви е омръзнал, а искате да имате под ръка нещо вкусно, с което да намажете филиите за закуска, опитайте се да приготвите пастет от пилешки сърца. Със сигурност няма да останете равнодушни към новия вкус.

Продукти: 500 г сърца, 1 морков, 1 глава лук, 100 г масло, джинджифил, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета. Морковите се настъргват на едро ренде. Сипете зеленчуците в тиган, добавете олио и запържете до златисто.

Измийте сърцата и изрежете излишното. Добавете ги в тигана, покрийте с капак и оставете да къкри 15 минути. Добавете джинджифил, сол и подправки на вкус и разбъркайте.

Свалете от котлона, изчакайте малко да поизстине сместа и я прехвърлете в купата на блендера. Добавете масло.

Пасирайте до получаването на еднородна смес и прхвърлете в подходящ съд за съхранение.

Преди сервиране оставете за известно време в хладилника, за да се охлади.