Например към люцерната, детелината, граха и еспарзетата добавете прясна коприва.

Но изброените дотук растения имат ниско съдържание на захар и не могат да се силажират самостоятелно. Липсата на захари при тях може да компенсирате, като добавите фуражи, богати на скорбяла

А те са брашно от царевица, картофи, меласа, захарно цвекло, моркови и тикви. Преди да ги смесите със зелената маса брашната се озахаряват

Как става това? Залейте ги с гореща вода, загрята до 80 градуса. Разбъркайте сместа добре и оставете да престои 4 часа. Съотношението между водата и брашното да е от 3:1 до 4:1.

Така ще получите силаж с pH около 4,2, съдържащ 1,5% млечна киселина, 0,5% оцетна киселина и без мастни киселини.

Кои са подходящите комбинации за домашно силажиране

96% люцерна и 4% брашно;

80% люцерна и 20% варени картофи;

97% люцерна и 3% меласа, разредени с вода до 1:3.