Агропазарите остават сравнително спокойни. Най-вече този на пшеницата е стабилен, поради експортната активност и рисковете, свързани с недостига на влага, които са налице в цяла Европа.

Докладът на USDA ще излезе тази вечер. Освен това ще се проведе и среща на най-големите страни производителки на петрол, които могат да вземат решение за намаляване на производството.

На международните пазари Южна Корея закупи около 200 000 тона царевица, а Тайван - 65 000 тона царевица от Бразилия. Междувременно Япония се снабди с 26 000 тона фуражна пшеница.

Цените на петрола, в очакване на днешната среща, леко се засилиха и се търгуваха на цена от 25,80 долара / барел в Ню Йорк. Еврото остава стабилно спрямо долара при 1,0860.

Цените на рапицата показват ниска променливост, в очакване на срещата на страните производители на петрол.

Производството на рапица във Франция през 2020 г., предвид състоянието на културите и намаляването на засетите площи, отново ще бъде разочароващо.

За отбелязване е, че секторът на млечните продукти и виното беше силно засегнат от настоящата криза. Намаляването на активността на млечните предприятия води до дисбаланс между търсенето и предлагането.

А при винарския сектор, вляят намаленият износ за САЩ и данъците върху европейския внос. Той страда и от спад в потреблението след затварянето на ресторантите.

Американският пазар не показа почти никакви промени

в очакването на доклада на USDA и срещата на членовете на ОПЕК и страните производители на нефт.

Участниците на пазара очакват страните да се споразумеят да намалят производството с 10-15 милиона бара / ден. Това обаче все още няма да бъде достатъчно, поради спад в търсенето, който може да се удвои през следващия месец, известен като „сезон на шофирането“ в Съединените щати.

Политиките за задържане и безпрецедентна криза в Съединените щати доведоха до рязко намаляване в търсенето на гориво.

Царевицата все още е изправена пред спад в търсенето от сектора на етанола, което ще принуди земеделските производители, да се обърнат към други източници и по-специално към хранителния сектор.

Вчера фондовете бяха нетни продавачи на 4500 партиди царевица, 1000 партиди пшеница и 1000 партиди соя.

В Русия върви сеитбата

на пролетните култури продължава. От вчера вече 71% от зимните култури са получили първо торене с азот, или 14 млн. хектара, в сравнение с 8,8 милиона хектара миналата година на същата дата.
Сеитбата е напреднала до 4,3 млн. хектара (срещу 1,8 млн. хектара миналата година), включително 1,6 млн. хектара площи с ечемик, 0,450 млн. хектара с пшеница и 0,24 млн. хектара с царевица. Сеитбата на слънчогледови семена надвишава 500 хил. ха, а захарно цвекло е засято на площ от над 300 хил. ха.
Започна и сеитбата на соя.