И професиите на техника и механика да станат "критични" в ЕС

В условията на световната пандемия от коронавируса се отчита свиване и в производството на селскостопанска техника и компоненти за нея в ЕС, информира topagrar.com. В свое изявление от европейските организации на производителите и търговците със селскостопанка техника настояват страните членки да включат сектора в списъка с критични браншове.

Сред посочените причини за това е и фактът, че по време на пролетните сеитбени кампании, предстоящата есенна и прибирането на реколтата, селскостопанската техника вече е от стратегически много важно значение за осигуряване на продоволствената сигурност на населението.

Освен това браншовите организации искат и признаване на професиите „техник“ и „механик“ като особено важни за подсигуряване процеса на производство.

Ето защо те настояват за регламентация от нов род и пълна  информация как практикуващите тези професии да я упражняват занапред спокойно, и съобразявайки се с общи стандарти и всички изисквания за сигурност в условията на пандемия.
Те напомнят, че редица компании изпитват вече сериозни затруднения с доставките на машини и компоненти, а наложените ограничения за придвижване им носят допълнителни разходи, които стават твърде сериозни.