Ръст на пазара на на недвижими имоти в селата след карантинния период очакват брокери у нас, съобщават от Асоциация на българските села на страницата си .

Според експерти на имотния бизнес психологическият натиск върху гражданите, затворени в апартаментите си, ще окаже силно влияние върху решението да намерят "спасение" на село. Още от сега по време на карантината, брокерите отчитат сериозен ръст на запитванията за имоти в селата - къщи, градини, дворове, както от българи, така и от чужденци. 

Кметове в селата също сигнализират за ръст на запитванията за свободни къщи за продажба. 

Брокерите очакват ръст на цените селските имоти в рамките на до 25-30%, а на земеделската земя до 15%, пише още в публикацията. Според тях обаче това са реалните пазарни цени, тъй като голяма част от цените на къщите в селата бяха подценени през последните години.

Засилен интерес към покупка на къщи има и от по-заможни хора от градовете, които искат бързо да си гарантират собственост върху имот на село. Забелязва се и засилен интерес за покупка на къщи в села, които са обявени за продажба от англичани и руснаци, които си накупиха къщи през последната силна имотна вълна в селата в периода 2006-2011. Там цените не отстъпват на градските имоти, но са налице всички съвременни удобства.

За разлика от много европейски села, в България близо 92% от селата имат достъп до високоскоростен интернет, включително и широколентов кабелен интернет.