Рецепти за сладкиши и палачинки без брашно се разменят като топъл хляб в социалните мрежи в Париж. Преди месец причината беше алергия към глутен, сега е недостигът на брашно в супермаркетите, информира Франс прес, цитирана от БТА.

За три седмици потреблението на брашно от домакинствата значително се е увеличило в по-голямата част от страните, където населението е под карантина и е принудено да готви вкъщи, за да се спре разпространението на коронавируса.

Във Франция продажбите на брашно през миналата седмица са се удвоили спрямо същата седмица на миналата година (+147 процента), според Националната асоциация на хранително-вкусовата промишленост (Ania). През по-предната седмица продажбите във Франция са се утроили (+229 процента).

Във Великобритания продажбите на брашно също са се удвоили, до 4 милиона пакета седмично, според Националната асоциация на британските и ирландските мелничари (Nabim).

В Италия от началото на карантината продажбите на брашно са скочили с 80 процента, според основния земеделски синдикат в страната - Национална конфедерация на директните земеделски производители Колдирети (Coldiretti).

В страната на прясната багета основната мотивация за увеличените продажби на брашно са предпазните мерки, заяви главният икономист в Националната асоциация на хранително-вкусовата промишленост Стефан Дамани. Домакинствата искат да ограничат излизанията си и да намалят честотата на покупките навън, включително и в хлебарниците, добави той.
Пакетираното брашно е само от 5 до 6 процента от френския пазар на брашно. Повечето от половината пакети се внасят основно от Германия и Италия. Логистичните проблеми, свързани със забавянето на промишлената дейност от началото на епидемията по отношение на опаковането или транспорта обясняват трудностите при новото зареждане на супермаркетите, според професионалистите в бранша.
В същото време продажбите на брашно за производство на хляб за фурните, което е 50 процента от френския пазар на брашно, са се понижили с 30 процента от началото на карантината, тъй като много хлебарници бяха затворени или намалиха производството през последните седмици, изтъква организацията на френските мелничари