Пандемията COVID-19 създава проблеми с доставките

Игор Валентович

В най-скоро време глобалната продоволствена система ще бъде подложена на сериозни изпитания, очаква се прекъсвания в доставките на основните храни да започнат още през близките седмици.

ФАО предупреждава за опасността от глобална продоволствена криза, ако не бъдат предприети незабавни мерки.

Пандемията вече започна да създава сериозни проблеми по цялата верига за производство на зърнени храни и преди всичко за доставките на зърно към международните и дори локални пазари. На преден план в Европа вече излязоха логистичните проблеми с доставката на зърно към експортните терминали. Големите международни търговски компании във Франция и Германия, основни износители на европейско зърно за трети страни, алармираха за недостиг на шофьори и машинисти

Според износителите и вносителите на зърно има сериозни проблеми с работната сила вече и в системата за складиране и съхраняване на зърното в ЕС.

Тревожни новини през последните дни пристигат и от южноамериканските държави, които имат много солиден дял в доставките на зърнени храни за международните пазари. А предстои излизането на голяма южноамериканска реколта на пазара. Аржентина е най-големият износител на соев шрот в света и е на трето място по доставки на царевица - 30 млн.т и 33 млн.т съответно. Експортът на аржентинската пшеница през този сезон се оценява на 13,5 млн.т.

Предупрежданията на ФАО за логистичните проблеми засягат и животновъдния сектор поради нередовните доставки на фуражи и фуражни компоненти

Тези фактори провокираха панически настроения и драстичната промяна в посоката на развитието на цените на основните зърнени култури и фуражните шротове на пазарите от двете страни на Атлантическия океан.

И този път верижната реакция започна от борсата в Чикаго. От началото на календарната 2020 г. житните котировки там се плъзгаха надолу под пресата на рекордните наличности от зърно в глобален мащаб, ограниченото експортно търсене, благоприятната агрометеорологична обстановка в Северното полукълбо и драстичния спад в цените на петрола.

В средата на март цената на меката червена зимна пшеница в на най-голямата зърнена борса в света ерозира до най-нисоко равнище от началото на октомври 2019 г. - $183/т, а на експортния пазар в САЩ - до $226/т FOB, в сравнение с пиковите януарски стойности от $216/т и $260/т FOB.

През втората половина на март положението рязко се промени. Ниските цени и несигурната финансова и икономическа конюнктура изкараха големите купувачи на пазара, като в същото време производителите започнаха да задържат зърното, а в Русия и Украйна се заговори за ограничение на износа

Логистичните проблеми засилиха напрежението на пазара и за броени дни борсовите и експортните котировки на пшеницата в Щатите компенсираха продължителния спад.

В средата на март френска мелничарска пшеница с 11,5-12,5% протеин се котираше на борсата в Париж по около EUR 174/т, а на база FOB Руан цената й спадна до EUR182-184/т FOB. На 31 март обаче Париж затвори на около EUR 196/т, а експортният пазар завърши месеца на равнище EUR 202-204/т FOB Руан.

Бързо възстановяване на фобните котировки през изминалите две седмици наблюдавахме на руския и укранския пазар - до $221-224/т FOB към 31 март, в сравнение с $205-207/т FOB в средата на месеца.

На 26 март Международният съвет по зърното прогнозира увеличение на добива от пшеница в глобален мащаб през следващия сезон с 5 млн.т спрямо 2019/20 г. - до рекордните 768 млн.т и то при рекордно равнище на преходните запаси - 275 млн.т.

Потреблението на пшеница в света през 2020/21 г. в момента се оценява на около 760 млн.т, като изпреварващото развитие на производството предполага ново и то рязко нарастване на преходните запаси в края на новия сезон - до нов исторически връх от 283 млн.т.

Предвид оповестените в края на март оптимистични прогнози за "изобилно предлагане на пшеница" през следващия сезон търговците очакват поне временно прекъсване в стръмния възходящ ценови тренд на пазара. Освен това, сред рязкото покачване на цените, борсовите спекуланти вероятно ще започнат да фиксират печалби чрез продажби на закупените при значително по-ниски цени контракти, а това може да доведе до корекционно понижение на фючърсните и експортните котировки в краткосрочен план.

Сериозните анализатори засега не се ангажират с дългосрочни ценови прогнози, предвид деформиращото влияние, което оказва пандемията от COVID-19 върху развитието на световните пазари.

Мат Зелер, директор на отдела за пазарна информация в една от водещите световни финансови брокерски компании NTL FCStone е на мнение, че "краят на паническите настроения, свързани с короновируса още е далеч", а в крайна сметка продължителността на този процес е от решаващо значение за развитието на предлагането и глобалното потребление на мелничарско зърно. До прибирането на новите роколти в Северното полукълбо остава доста време и корекциите на настоящите прогнози са напълно възможни.

Абдолреза Абасиан, главен икономист на ФАО коментира, че за "избухването на глобална продоволствена криза е напълно достатъчно големите вносители на пшеница - мелниците или правителствата, да се поддадат на паническите настроения и да се появят отново на пазара".