За Великден българското агнешко 16-18 лв. за килограм

06 април 2020
Агробизнес
29610
Няма снимка
Животновъдът Стефан Найденов от с. Мрамор, Софийско Снимки: Андрей Белоконски
1 2 3
 

Жени Владинова

Ситуацията на пазара на агнешко е още по-сложна тази година заради въведените мерки срещу коронавируса.

Голяма част от овцевъдите до 1 април вече продадоха агнетата си - кой за колкото успя. Много от тях не взеха добри пари, защото кампанията за изкупуване стартира още преди въвеждането на извънредното положение през март, когато цените в различните райони на страната се движеха от 4,50 до 5,50 лв./кг, в други - 6 лв./кг - 6,50 лв./кг живо тегло.

Мерките срещу COVID-19 затрудниха изкупуването на агнета. А ниските изкупни цени крият риск за оцеляването на фермите. Затова и голяма част от овцевъдите продадоха всички агнета само и само да осигурят финансов ресурс, с който да гарантират към момента отглеждането на стадата с овцете майки.

Добрата новина за много от фермерите дойде с решението на ДФ “Земеделие” за отпускане на 3,5 млн. лв. за реализация на родното производство на агнешко месо.

Тези пари са помощ по de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2020 г.

Целта на помощта е родните производители да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е от 31 март до 31 май 2020 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г.

Подпомагане ще получат кланиците, които са свързващото звено между земеделските стопани и търговците. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните.

Подпомагането е насочено към малките и средни фермери чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна.

В България има действащи 64 кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни. Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането, кланицата следва да е закупила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 5 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Колко обаче струва отглеждането на едно агне? Питаме фермерите, които работят за българските потребители.

Васил Вазов, отглеждащ овце от породата Лакон в с. Огнен, община Карнобат:

Изкупуването е в невиждани размери. За съжаление всички ние, овцевъдите, изпитваме голяма несигурност какво се случва и какво предстои в държавата. И това е от месеци, много преди да дойде епидемията от коронавируса.

Васил Вазов е категоричен, че цените, на които се изкупува агнешко за Великден, са ниски.

Доскоро те варираха в диапазона от 4,50 лв./живо тегло до 5 лв./кг живо тегло. Това си е чиста загуба за производителя, казва Вазов.

Според него минималната цена трябва да е 5,50 лв./кг живо тегло. Защото цената на агнета, които са добре гледани до 2,5-3-месечна възраст (най-рисковата), е обидно ниска, категоричен е той. Цената от 5-5,50 до 6 лв./кг живо тегло е унизителна. Но, за пореден път, както и за много други неща,животновъдите нямаме никакъв избор. Защото не сме единни и не даваме отпор на хора, които не ценят труда ни. Сами убиваме пазара си, с горчивина отсича потомственият овцевъд от с. Огнен.

Според него цената на агнетата трябва да тръгва от 6 лв./кг живо тегло без ДДС и нагоре. И започва да пресмята какво получава изкупвачът при покупката на 20-килограмово агне на най-нисиката цена от 5 лв./кг живо тегло.

Плаща на фермера 100 лв. А ето какво получава, продавайки агнето на друг търговец на агнета: Всяко агне има 50% рандeман. Така изкупвачът продава 10 кг агнешко на най-ниската пазарна цена 12 лв./кг.= 120 лв. Има и около 3 кг карантия по 6 лв.= 18 лв. Нека сложим и за краката и главата около 10 лв. И така само за едно 20-килограмово агне по най-груба приблизителна сметка изкупвачът слага в джоба си 148 лв., а го е взел за 100 лв.

Като извади и разни такси в рамките на 10-ина лева, му остава чиста печалба от 37-38 лв. от агне. А ако изкупи само от един фермер 200 агнета (а големите ферми продават и по 350, дори 500 агнета), всеки може да направи сметката.

А ето какви са най общо разходите на фермера за едно агне: Първо - за изкуствено осеменяване на майката, за да се роди агнето - 17 лв. на глава. Храненето: 20 кг концентриран фураж по 70 ст.= 14 лв. Добавяме 20 кг люцерна по 40 ст.= 8 лв. Следват профилактичните разходи за ветеринарни проблеми - 7 лв.(смъртността при новородените агнета е 17%). Идва ред на изразходвано електричество, на разходи за вода - поне 2 лв. (агнетата пият малко вода, но гледачите се мият). Добавяме и част от заплатите на гледачите. А те в повечето случаи не са минималната заплата за страната, държи да уточни овцевъдът.

Е, само сборът от конкретно посочените приблизителни разходи е 48 лв., а това са почти 50% от получените 100 лв. за едно 20-килограмово агне.

И ако се добавят и другите разходи, за които не посочихме конкретни числа, то агнетата ги подаряваме, отсича овцевъдът.

Красимир Вълков, овцевъд със стадо от породата Лакон, от Белене:

Вълков категорично заявява,че не продава на цена под 6,50 лв./кг живо тегло,и то за мъжки агнета. Женски не продава, защото ги пази за поддържане на селекцията. Но ако продаде женско агне, иска стартова цена от 300 лв.

Николай Цветков, овцевъд със стадо Лакон от Горна Оряховица:

Цената на агнетата не трябва да е по-ниска от 6 лв./кг живо тегло, категоричен е фермерът. Неговата оценката за случващото се в агросектора буди тревога (не става дума за епидемията). Пазарът на агнета всяка година все повече се свива. А в същото време, за съжаление, нараства броят на фермерите, които се борят за субсидии, а не за качество и производство.

Животновъдът Стефан Найденов от с. Мрамор. Софийско:

Отглежда 230 овце от млечна кръстоска на породите Черноглава, Фризийска и Аваси.

Продава агнетата свободно. Това е единственият начин да има приходи от приплодите. Защото за овцевъдите и тази година цената, която дават изкупвачите - 5-5,50 до 6 лв./кг живо тегло, е ниска. Не покрива разходите по отглеждането на агнетата. А за печалба изобщо не може да се говори

А виж, за потребителите в магазините цената е висока, няма да има горна граница, особено непосредствено преди Великден, категоричен е овцевъдът. Той допълва, че по цялата верига в животновъдството - от обора до готовата продукция, фермерът има само ядове, грижи, много тежък труд, големи разходи и никаква печалба!

От няколко години в България влиза евтино агнешко месо не само от Румъния, ами и от Македония. Предишни години македонското е около 50-60 т, но с тенденция да се увеличава.

Българските фермери произвеждат достатъчно агнета, за да задоволят родния пазар. Но у нас, за съжаление, има добре разработена верига от изкупвачи и прекупвачи-търговци. Това не би имало значение, ако по-голямата част от тях не бяха в сенчестия сектор.

Но е факт, че на този етап производството на българско агнешко е напълно достатъчно, за да задоволи потребностите и търсенето на потребителя.

Традиционно цените на живо агне покрай празниците е 5-6 лв./кг трупно месо, а в някои региони за по-малки агнета и 7 лв./кг. Което ще рече, че в магазинната мрежа ще варира от 14 до 16 лв.- може да качи и до 18 лв./кг.

Затова препоръката ни е за тези, които купуват агнешко за празниците, да го направят от най-близката ферма. Разбира се, доколкото това е осъществимо заради ограниченията за придвижване.

Още от Агробизнес
0

От днес започнаха кръстосаните проверки на подадените заявления за подпомагане за Кампания 2020, съобщават от ДФ „Земеделие“.  В кръстосаните проверки се включват всички заявления на земеделски

0

Ефектът от covid-19 върху търсенето определено съществува, но е много трудно да се оцени В България средното намаление на общия добив, спрямо миналата година

0

Още по-значителен е ръстът при производството на круши спрямо година по-рано - 7 пъти. Почти двойно повече е продукцията от картофи тази година. Това сочат последните оперативни данни за плодове и

0

1 710,6 хил. тона пшеница и 459,1 хил. тона ечемик са добити в страната по данни на земеделското министерство към дата 02-и юли. Това сочи седмичният оперативен анализ за основните земеделски култури

0

В Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие“ са публикувани цифрови географски данни (shp. файлове) за заявените за подпомагане парцели по Кампания 2020

Последни новини
0

Грешна и вредна практика е профилактично да се слагат йод, листа от орех или син камък, предупреждава д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода

0

Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят лятната реколта от дребни безкостилкови плодове, след като заради ограниченията, свързани с коронавируса

0

Скоро ще можем сами да проверяваме плодовете и зеленчуците у дома На 8 юни Академията за селскостопански науки на Китай (CAAS) обяви, че екип от учени след дългогодишни изследвания и разработки е

0

Днес ще е отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, в София - 29 градуса. Слънчево ще бъде и над Черноморието

0

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Срещата на БФС с клубовете от елита за телевизионните права ще се състои в ресторанта на хотела на базата на централата в “Бояна”. Причината е бурята отпреди няколко дни в София. След нея се оказало, че огромната амфитеатрална зала, където се правят пресконференциите, както и тази, в която заседаваше изпълнителният комитет

НСО трябва да пази само президента, шефа на парламента и премиера Всички действия срещу управляващите са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната Още днес да има публичен дебат за коронавируса Поканил съм ви да поразмишлявам на глас. Имам честта да съм приятел с Камен Донев. Понеже ми е много мила държавата

Оставка няма да подавам Прокуратурата назначава проверка на министъра на културата Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката. Неговото заявление е тъжно - президентът по принцип трябва да обединява нацията. Това заяви пред Нова телевизия от своя кабинет главният прокурор Иван Гешев след вчерашните изказвания на